Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Týrali je a chtěli je sníst bezdomovci. Čtyřicet psích seniorů nakonec našlo domov u žen na jižní Moravě

Trojice žen u Brna ubytovává ve dvougeneračním domku devatenáct starých psů. Domov pro zvířecí seniory zřídily pro tvorečky, které už nikdo nechce, a dávají jim tak naději na poklidné dožití. Z útulku za jedenáct let vytáhly celkem čtyřicet hafanů, které lidé například týrali, jednoho člena smečky si málem uvařili bezdomovci. Hladové krky živí díky prodeji knih, které jim lidé darují.

Smečku z Knihánkova, jak majitelky své miláčky nazývají, v současné době tvoří devatenáct psích babiček a dědečků. Žijí pospolu v rodinném domě se zahradou v Pozořicích nedaleko Brna. Nejstarší člen letos oslavil jednadvacáté narozeniny. „Poskytovat psím starouškům péči ve všech rovinách považujeme za smysl života,“ svěřila se zakladatelka Irena Teplá. Majitelky se kromě zdraví pejsků starají i o jejich duševní pohodu, aby si poslední roky života co nejvíce užili.

V domově mají dveře otevřené psi ze všech koutů Česka. Potkali se v něm tak hafani například z Brna, Havířova nebo Bohumína. „Obvoláváme útulky a ptáme se, který z pejsků má nejmenší šanci na adopci. A právě pro toho si přijedeme. Jsou to zvířata stará, nemocná a vystrašená. Některá z nich byla v minulosti týraná a žila v otřesných podmínkách. Aspoň na stará kolena jim chceme zajistit důstojný a spokojený život,“ dopnila. Dámy se ujaly také čtyř starých pejsků od brněnských strážníků.

Hostina v lese a týraní ve sklepě

Staří a nemocní pejsci mají každý své speciální potřeby. Náklady za veterináře, léky nebo speciální krmivo jsou tak velmi vysoké. „Pravidelně pořádáme knižní bazary, díky kterým si na provoz domova vyděláme. Knihy, které prodáváme, nám darují lidé, za což jsme velmi vděčné,“ vysvětlila další ze zachránkyň Lia Teplá. Přijímají ale i dary v podobě kvalitních granulí a konzerv.

Každý ze čtyřnohých hrdinů má za sebou jiný osud. Majitelky říkají, že staří hafani mají už svou hlavu a místo snahy o převýchovu je třeba jim porozumět a každému z nich se trochu přizpůsobit. „Mnoho z nich jsme zachránili doslova hrobníkovi z lopaty. Jednoho z pejsků málem snědli bezdomovci v lese, jiného někdo dva roky týral přivázaného ve sklepě, další byl například nechtěným dědictvím," vyjmenovala.

Ráj za Duhovým mostem

Smrt mazlíčků berou ženy s pokorou a přijaly, že to k jejich poslání patří. „Říkáme, že odešli za Duhový most, kde už je jim jen dobře," doplnila milovnice zvířat Irena Teplá. Za jedenáct let, co spolek funguje, prošlo zařízením téměř čtyřicet psích seniorů. Někteří se v domově zabydlí jen na pár měsíců, jiní tam spokojeně vrtí ocasem ještě několik let.

Cílem trojice je pomáhat dalším psím duším. Skrz natáčení videí na YouTube se snaží vzdělávat a přibližují, jak se o staré hafany starat. Ukazují lidem, že adopce z útulku má i mnoho výhod. „Získáte tím toho největšího a nejvěrnějšího parťáka,“ uvedla na závěr třetí z žen, osmdesátiletá Marcela Trhlíková.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Veronika Adamová

Štítky útulek, psi, senioři, knihy, pomoc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Týrali je a chtěli je sníst bezdomovci. Čtyřicet psích seniorů nakonec našlo domov u žen na jižní Moravě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.