Dlouhou zmrzlinovou sezónu si chválí zmrzlináři v jihomoravské metropoli. Díky vysokým teplotám byla podle nich letos nadprůměrná. Napomohlo tomu i výrazně teplé září a hodně slunečných dnů. Přestože venku už nejsou třicítky, zájem zákazníků o osvěžující pochoutku stále trvá.
V posledních letech si lidé oblíbili především podniky, kde prodávají zmrzlinu řemeslnou, kterou si zmrzlináři z kvalitních surovin sami vyrábí. A takových podniků je v Brně hned několik. „Prodáváme veganskou zmrzlinu a lidi už nás znají, takže sezóna byla letos vydařená,“ řekla Stella Kolínková, která prodává zmrzlinu Božský kopeček ve speciálním tuk-tuku, vozíku na třech kolech.
Zmrzlinárna Božský kopeček vyrábí každoročně desítky příchutí a je vyhlášená svými neobvyklými kombinacemi. „Nabízeli jsme třeba zmrzlinu s chilli na chillibraní a ta se taky dost prodávala,“ sdělila Kolínková a doplnila, že provoz bude, dokud bude teplo.
I další brněnské zmrzlinárny letos zažívají nadprůměrnou sezónu. „Díky teplejšímu září jsme zaznamenali větší prodeje,“ uvedla Kamila Gavorová, vedoucí zmrzlinárny Ještě jednu v Minoritské ulici. Narozdíl od Božského kopečku je prodejna kromě tří týdnů v lednu otevřená celoročně a zákazníci tam můžou vždy ochutnat šest z mnoha příchutí, které připravují - dvě oříškové, dvě krémové a dva veganské ovocné sorbety. „Už několik let je bestsellerem pistácie, krupicová kaše a mango s passion fruit,“ potvrdil majitel zmrzlinárny Jakub Gavor.
Zmrzlinárna Ještě jednu dováží svou zmrzlinu také do kaváren, hotelů nebo wellness center a prodává ji i větším distributorům, jako je třeba e-shop s potravinami Rohlík. „Značná čísla nám dělají právě větší distributoři. Potom je díky tomu o nás víc vědět, a to má pozitivní dopad na přímé prodeje,“ vysvětlil Gavor.
Do kaváren v Brně, ale třeba i ve Znojmě nebo v Hustopěčích dodává svou zmrzlinu také zmrzlinárna Barčelato. „Rádi navazujeme spolupráce s dalšími podniky a dostáváme naše jméno mezi nové lidi,“ řekla majitelka podniku v Králově Poli Barbora Kovářová.
Přestože zmrzlinárna nesídlí v centru, lidé tam na zmrzlinu stojí fronty. Vybrat si můžou ze zhruba patnácti příchutí, mezi kterými najdou sorbety i smetanové zmrzliny. „Letošní sezóna bude i díky teplému podzimu určitě úspěšná. Máme hodně stálých zákazníků, kteří se k nám vrací,“ potvrdila Kovářová s tím, že ale zdaleka není u konce. Stejně jako Ještě jednu má totiž Barčelato až na krátkou pauzu v lednu otevřeno celý rok.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.
Všechno už je jaksi teplé, už ani ten podzim není, jak býval chladný, ale je gay...