Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Obchody jsou ve státní svátek zavřené. Výjimku mají lékárny, čerpací stanice a malé prodejny

Supermarkety, nábytek i další velké obchody hlásí 28. září zavřeno. Češi slaví Den české státnosti a obchody nad dvě stě metrů čtverečních proto neotevřenou. Stanovuje to zákon o prodejní době. Zákaz provozu se nevztahuje na čerpací stanice, lékárny a také obchody v místech se zvýšenou koncentrací cestujících na letištích a nádražích.

K neodkladným nákupům můžou lidé využít online obchody, které fungují i ve sváteční den. Například online supermarket Rohlík.cz bude podle mluvčí Denisy Morgensteinové nákupy rozvážet v obvyklém čase, tedy od šesti hodin ráno do jedenácti hodin večer. „Očekáváme, že se poptávka našich služeb zvýší zhruba o třetinu,“ uvedla.

Bez omezení dnes zákazníci nakoupí také v prodejnách na hlavních nádražích v Praze a Brně nebo na pražském Letišti Václava Havla. „Se svátkem 28. září nejsou spojena žádná tradiční jídla ani větší oslavy, proto zákazníci jeden až dva dny předem nakupují ve větším množství zejména čerstvé potraviny, jako je pečivo, maso nebo ovoce a zelenina,“ řekl mluvčí řetězce Penny Market Tomáš Kubík s tím, že nápor zákazníků není přede Dnem české státnosti tak velký jako u jiných svátků.

Zákazníci jsou zmatení

Z toho, v jaké státní svátky musí obchody zavřít, jsou zákazníci často zmatení, uvedl ředitel centra Freeport Fashion Outlet na Znojemsku Jan Procházka. „Pro nás to znamená odpovídat na desítky až stovky telefonů a e-mailů zákazníků. V našem případě je problém o to větší, že sídlíme na hranicích s Rakouskem a skoro polovinu návštěvníků tvoří Rakušané. Ti situaci nerozumí už vůbec,“ dodal.

Ze zákona o prodejní době v maloobchodě, který začal platit v roce 2016, musí mít prodejny nad dvě stě metrů čtverečních zavřeno na Štědrý den, první i druhý svátek vánoční, Nový rok, Velikonoční pondělí, 8. května, 28. září a 28. října. Dodržování zákona v tyto dny sleduje Česká obchodní inspekce.

Během zbývajících státních svátků, tedy na Velký pátek, 1. května, 5. a 6. července a 17. listopadu zákaz prodeje neplatí. Odbory si však dlouhodobě přejí zákaz prodeje rozšířit na všechny státní svátky.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Obchody, Zavřeno, Státní svátek, Den české státnosti, Zákon o prodejní době

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obchody jsou ve státní svátek zavřené. Výjimku mají lékárny, čerpací stanice a malé prodejny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.