Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

V Brně se radují. Teplárny sníží cenu tepla, obavy z možné krize ale stále trvají

S dobrými zprávami pro peněženky Brňanů přišly brněnské teplárny, která zveřejnily nový ceník pro nadcházející topnou sezonu. Firma domácnostem sníží ceny o necelé tři stovky za gigajoule (GJ). Jedná se o druhé zlevnění služeb, k němuž na území moravské metropole letos došlo.

Teplárny Brno dodávají teplo přes sto tisícům domácností ve městě. Jedná se nejen o bytové objekty, ale také třeba o nemocnice nebo školy. Podle nového ceníků zaplatí lidé celkem 1 199 korun za GJ i s DPH. Doposud byla cena o 286 korun vyšší. Ke zlevnění služeb přistoupila společnosti, jejímž jediným akcionářem je město, s ohledem na zklidnění cen plynu na trhu.

„Po zdražení tepla před rokem, které bylo o 115 procent na 1672 korun na gigajoule, jde už o druhé snížení ceny. Poprvé jsme cenu snížili od letošního března o 187 korun na gigajoule, od letošního října o dalších 286 korun. V porovnání s cenou z listopadu 2022 to pro běžnou domácnost se spotřebou 20 GJ ročně znamená roční úsporu 9 500 korun," sdělil generální ředitel brněnských tepláren Petr Fajmon.

Loni vyhouply ceny nahoru o více ne sto procent. Narůst způsobila válka na Ukrajině a obecně nejistota na světových trzích, což způsobilo energetickou krizi. Navíc Brno bylo tehdy závislé z osmdesáti procent závislé na ruském plynu. Postupně se ale situace lepší. Zástupci tepláren přesto upozorňují, že krize ještě kompletně zažehnána není. I tak ale mají důvod k optimismu. Brňané se totiž minulý rok naučili šetřit. Navíc pomohly i investice. 

Například teplárny více spolupracují se spalovnou Sako Brno, jež vyrábí teplo a elektřinu z odpadu. S odpadáři chtějí energetici navíc ještě více utužit vazby, aby dodávali více energie. V příštích letech se pak uskuteční další projekty, které mají vést k vyšší soběstačnosti moravské metropole. Počítá se s výstavbou nového kotle na dřevní štěpku. Vyrůst má do dvou let. Na stole je také plánovaný horkovod z jaderné elektrárny Dukovany, jenž ale nevznikne dříve než za sedm let. 

„Nadále se pracujeme na tom, aby naše cena zůstala dlouhodobě plně konkurenceschopná, a to bez ohledu na vývoj dodávek zemního plynu,“ dodal šéf brněnské teplárny. 

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Michal Šťastný

Štítky Brno, Teplárny, Ceník, Teplo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Diskutér T.

JENDO KRÁSNEJ PŘÍSPĚVEK.

Pondělí, 11. září 2023, 08:31Odpovědět

Jan Strapina

Pozor neradujte se, Brno je lehce alternativní město!!!Může přijít brněnská verze Míši Rédla a všechno rozkrade pod patronací Dona Pabla!!!!!!!!A hlavně netopte tam koksem paní primátorky ,už tak je Brno pořádně zfetované!!!!!!!

Sobota, 9. září 2023, 01:46Odpovědět

V Brně se radují. Teplárny sníží cenu tepla, obavy z možné krize ale stále trvají  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.