Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Do Brna přicestoval Kunderův osobní archiv. Tunu knih přivezli z jeho bytu v Paříži

Téměř tunu knih přivezli pracovníci Moravské zemské knihovny (MZK) z pařížského bytu spisovatele Milana Kundery. V Brně, Kunderově rodišti, už z dřívějška mají část spisovatelova archivu a překlady jeho děl do mnoha světových jazyků. Nyní převáželi osobní knihovnu, kterou si literát nechával až do posledních chvil.

Světově známý romanopisec a brněnský rodák Milan Kundera zemřel 11. července. V uplynulých dnech získala knihovna v jihomoravské metropoli další část knih, tentokrát z autorovy osobní sbírky.  „Jsou to knihy, které četl, které chtěl mít u sebe, ve kterých se inspiroval. V řadě těch knih jsou poznámky, komentáře, zaškrtnuté pasáže. Je vidět, že celá řada těch knih je propojena s jeho eseji nebo romány," sdělil ředitel MZK Tomáš Kubíček.

Bolestné loučení

Součástí zemské bibliotéky v Kounicově ulici v Brně je samostatná Knihovna Milana Kundery, kam se postupně soustředí knihy a dokumenty ze spisovatelovy domácnosti. Na převozu se pracovníci knihovny domlouvali s manželi Kunderovými ještě za spisovatelova života.

Součástí domluvy bylo také to, že osobní knihovnu si Kundera ponechá, dokud bude moct číst. Několik týdnů po Kunderově smrti dala jeho manželka Věra pokyn k převozu knih. „Pro paní Kunderovou to bylo velmi bolestivé, protože samozřejmě to jsou věci, které ji obklopovaly a které ji spojovaly s Milanem Kunderou. V žádném případě nešlo o rutinu, šlo možná o nejtěžší část odvozu," okomentoval akci. 

Ve čtyřiadevadesáti letech zemřel jeden z nejvýznamnějších českých spisovatelů Milan Kundera. Romanopisec původem z Brna žil od sedmdesátých let minulého století v Paříži, kam emigroval z komunistického Československa. Autor románů Žert,...

Knihy ještě nemá zařízení zpracované a spočítané. Zaměstnanci ale už ví například to, že celkem vážily 980 kilogramů. „Odhadem jde asi o padesát metrů knih a časopisů," uvedl Kubíček. Co výběr knih vypoví o Kunderovi jako spisovateli a člověku, je podle Kubíčka otázka zajímavá, ale předčasná. Zodpoví ji teprve budoucí badatelé.

Zbývají jen drobnosti

Na první pohled ale Kubíčka zaujala třeba francouzskojazyčná knížka esejů Maxe Broda, do které si spisovatel napsal řadu poznámek, zřejmě podkladů pro kritiku Brodova přístupu k publikování děl Franze Kafky. Brod neuposlechl přání svého přítele Kafky, aby zničil jeho dílo, a místo toho část románů a povídek upravil a posmrtně vydal. K převozu do Brna už tak v Paříži zbývají spíše jen drobnosti. „Věra Kunderová by například chtěla, aby součástí sbírky byly i gramodesky," doplnil. 

Nedávno otevřená Knihovna Milana Kundery láká podle něj do Brna turisty i badatele. Pozornost nedávno vyvolala návštěva francouzského herce Gérarda Depardieua, který před vpádem ruských vojsk na Ukrajinu patřil k obdivovatelům ruského prezidenta Vladimira Putina, navíc ve Francii čelí obviněním ze sexuálního násilí, což popírá. Kubíček nechtěl hercovu návštěvu v Brně blíže komentovat. Připomněl ale, že Depardieu s Kunderou byli od 80. let přáteli. „Pro nás je důležité, že přijíždějí lidé, aby studovali Kunderovo dílo," uzavřel.

Do Brna přijela francouzská hvězda a přítel Putina. Depardieu uctil památku Kundery

Do Moravské zemské knihovny přijel uctít památku zesnulého Milana Kundery jeho dlouholetý kamarád. Herec původem z Francie Gérard Depardieu se na začátku srpna objevil v Brně a zamířil do nově otevřených prostor, které jsou věnované spisovatelovu...

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Moravská zemská knihovna

Štítky Brno, Milan Kundera, knihy, knihovna, převoz, Moravská zemská knihovna, Paříž

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Baron Kocharovski

kunderová vymete pavučiny a ty bláboly odstěhuje do brna... no jo, český "francouz," který na brňáky házzel bobek! :-((( nak nějak CUN*DERA! :-(((

Středa, 30. srpna 2023, 22:00Odpovědět

Do Brna přicestoval Kunderův osobní archiv. Tunu knih přivezli z jeho bytu v Paříži  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.