Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Napíšu Pavlovi, hrozí senátorům z Brna ombudsman Křeček kvůli předčasným důchodům

Prst nahoru zdvihl veřejný ochránce Stanislav Křeček před jednáním senátorů, kteří mají na stole návrh vlády ohledně změn v odchodech do předčasného důchodu. Ombudsman tvrdí, že v případě schválení normy si písemně postěžuje prezidentovi republiky Petru Pavlovi. Návrh zákona je podle něj problematický.

Vládou navrhované opatření počítají s tím, že do předčasného důchodu bude možné odejít později než doposud. Zákon nabude, v případě že jej Senát ve středu schválí, okamžitou účinnost. Ochránce se proto obává, že půjde o citelný zásah do života některých lidí a uvede je do nepříjemné situace. 

„Lidé většinou mají k odchodu do předčasného důchodu vážné důvody. K tomuto kroku je vede například zhoršené zdraví, ztráta zaměstnání nebo potřeba starat se o nemohoucí rodiče. Jiní senioři v podstatě suplují nedostatečné kapacity jeslí a školek, když v důchodu pomáhají se starostí o vnoučata,“ popsal v tiskovém hlášení Stanislav Křeček, který plánuje, že se obrátí na prezidenta Petra Pavla. 

Podle Křečka má stát postupovat opatrněji. Jednorázová změna dopadne na lidi, kteří aktuálně splňují podmínky pro odchod do předčasného důchodu. Nová norma jim ale plány nečekaně překazí. 

„Oslovil mne například muž, který dlouhodobě pracoval v třísměnném provozu na autolince. Před dvěma lety musel v práci ze zdravotních důvodů skončit a čeká, až bude moct odejít do předčasného důchodu. Zatím žije z úspor. Ty mu ale nevystačí, pokud se pravidla změní. V tom případě by musel počkat ještě dalšího jeden a půl roku,“ sdělil své zkušenosti Křeček.

Křečkovi vadí i fakt, že legislativní úprava sice přinese úspory do rozpočtu díky přiškrcení nákladů na předčasné důchody. Zároveň ale zatíží rodinné rozpočty nebo systém pojistných i nepojistných dávek. Například nemocenské, podpora v nezaměstnanosti nebo státní sociální podpora či příspěvek na péči. 

„Chápu, že v současné ekonomické situaci musí vláda přistupovat i k nepopulárním krokům, které pomohou státnímu rozpočtu. Nesmí se tak ale dít nepředvídatelně a ze dne na den. Možná úspora státu bude podle mne kvůli překotným změnám draze vykoupena i ztrátou důvěry občanů ve stát. Přitom by stačilo, aby byly plánované kroky avizované déle dopředu a zákonodárci je zaváděli postupně,“ dodal ombudsman.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Facebook/Veřejný ochránce práv

Štítky Brno, Ombudsman, Důchody, Parlament, Dopisy, Prezident

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Napíšu Pavlovi, hrozí senátorům z Brna ombudsman Křeček kvůli předčasným důchodům  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.