Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Brno si pořídí firmu na obchody s energiemi. Zajistí spotřebu městských podniků

Na novém modelu obchodování s energií pracují v jihomoravské metropoli. Brno si pořídí vlastní firmu, která zajistí nákup a dodávky elektřiny a zemního plynu, čímž pokryje potřeby městských firem. Podnik, jenž přinese větší stabilitu v době krizí, bude fungovat od roku 2025 pod Teplárnami Brno.

Brněnští radní mají velké plány v oblasti energetiky. Do dvou let zprovozní firmu, jež zajistí, že elektřina a zemní plyn se nakoupí a spotřebuje v rámci jedné skupiny. Zdroje vyrobené městskými podniky tedy poputují opět do brněnských obchodních společností, částí nebo příspěvkových organizací.

„Energetická bilance v rámci nového modelu bude stát na přednostním využívání vlastních zdrojů energií. Tím dojde nejenom ke stabilizaci dodávek a větší připravenosti na možné krize, ale rovněž k efektivnějšímu využití veškerých zdrojů, včetně těch obnovitelných. To pomůže městu na cestě k zelené a udržitelné energetice,“ uvedl důvody k založení náměstek brněnské primátorky pro energetiku Robert Kerndl (ODS).

V Brně podepsali smlouvu o horkovodu. Vyjde na devatenáct miliard

Stavbě horkovodu z Jaderné elektrárny Dukovany se přibližují v Brně. Zástupci městských tepláren a společnosti ČEZ podepsali smlouvu o spolupráci, která realizaci projektu umožní. Setkání se zúčastnila brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS) i...

Základním cílem je snazší vyrovnání se s vnějšími vlivy, které dodávky narušují a způsobují cenové výkyvy v době krizí. Úkolu se ujmou Teplárny Brno, jež zřídí dceřinou společnost s názvem Energie Teplárny Brno. Společně s firmou Sako Brno zajistí, že celkovou spotřebu elektrické energie městských zákazníků pokryjí z velké části obnovitelné zdroje prostřednictvím spalování dřevní štěpky.

„Zjednoduší se i aktuální administrativní, provozní a finanční zátěž spojená s mandatorním nákupem energií. Větší stabilita a jistota v oblasti cen hrazených za energie přispěje k rozpočtové předvídatelnosti a potenciálním úsporám,“ doplnil mluvčí brněnského magistrátu Filip Poňuchálek.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Michal Šťastný

Štítky Brno, energetika, zemní plyn, elektřina, Teplárny Brno, město

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno si pořídí firmu na obchody s energiemi. Zajistí spotřebu městských podniků  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.