Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Sedm z deseti uprchlíků v Česku žije pod hranicí chudoby, ukazuje výzkum

Sedm z deseti uprchlíků v Česku žije pod hranicí příjmové chudoby. Dvě třetiny příchozích nad 17 let přitom mají práci. Dvě třetiny ukrajinských pracovníků si ale nevydělají ani 150 korun čistého na hodinu. Bezmála tři pětiny ze zaměstnaných jsou stále na místech pod svou kvalifikací. Výsledky červnové vlny dlouhodobého výzkumu Hlas Ukrajinců poskytla agentura PAQ Research (PAQ). Výzkumníci doporučují mimo jiné posílit kurzy češtiny, asistenci při hledání odpovídající práce i kontroly. Navrhují také úpravu humanitární dávky.

Projekt Hlas Ukrajinců se zaměřuje na práci, bydlení, vzdělání, příjmy, znalost češtiny a integraci příchozích. Na výzkumu spolupracují agentura PAQ Research a Sociologický ústav Akademie věd. Bádání podpořily Dětský fond OSN (UNICEF) a ministerstvo práce. Dotazování se konalo zatím šestkrát, naposledy letos v červnu. Zapojilo se 1425 domácností, v nichž žije 3789 uprchlíků z Ukrajiny. Autoři sledují situaci lidí, kteří do Česka přišli loni.

Práci v Česku má 67 procent uprchlíků nad 17 let. Před rokem v létě pracovalo 45 procent příchozích. Tři pětiny ukrajinských pracovníků ale stále vykonávají práci pod svou kvalifikací. Polovina uprchlíků uvedla, že pracuje i o víkendech či pozdě večer. Dvě pětiny odpověděly, že berou méně než Češi na stejné pozici. Čtvrtina má víc prací, aby se uživila. Celkem 55 procent pracujících má takzvanou prekérní práci, tedy nestabilní v náročných podmínkách. Za největší bariéru při hledání zaměstnání považují příchozí češtinu. Poté zmiňují neuznání kvalifikace či nedostatek školek.

Průměrně uprchlíci pobírají 167 korun na hodinu. Je to o 16 korun víc než loni v březnu. „Růst lze vysvětlit postupným přesouváním Ukrajinců do více kvalifikovaných prací a inflací," uvedli autoři. Podotkli, že průměrný čistý hodinový výdělek v Česku byl loni v posledním čtvrtletí asi 220 korun. Dvě třetiny zaměstnaných si ale nevydělají ani 150 korun na hodinu. Nad tuto částku má 47 procent mužů a 27 procent žen. Ženy přitom mají častěji vysokoškolské vzdělání než muži.

Dvě třetiny uprchlíků také žijí pod hranicí příjmové chudoby. Nejvíc ohrožené jsou rodiny s dětmi a senioři. Sedm z deseti lidí trpí pak i materiálním nedostatkem. Nezvládnou náhlý výdaj, nemohou si dovolit nakupovat oblečení, používat auto, zajít občas s přáteli do restaurace, dostatečně topit či jíst častěji maso. Při výpadku příjmu by skoro polovina uprchlických domácností nevystačila s úsporami ani měsíc.

Humanitární dávku aspoň pro jednoho ze svých členů pobíralo v červnu 55 procent uprchlických domácností. Je to o deset procentních bodů méně než loni v létě. Podle PAQ se dá očekávat po červencové změně podoby podpory další pokles.

Výzkumný tým doporučuje změnu výpočtu humanitární dávky a také to, aby uprchlíci po určité době pobytu mohli pobírat příspěvek na bydlení a přídavky na děti. Experti navrhují posílení nabídky kurzů češtiny, asistence při hledání odpovídající práce, dostupnosti školek a družin pro děti i kontrol na pracovištích.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS ČR

Štítky ČR, Ukrajina, migrace, práce, mzdy, sociální

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Em Kresová

Kterejpak indeligent tohle napsal a kterej to uveřejnil. Šmátrá

Čtvrtek, 10. srpna 2023, 14:12Odpovědět

Tomas Jedno

Tvl, 167kč je hranice chudoby ty pitcho vylízaná? Kolik si myslíš, že je tu normální plat střední třídy. Ten přivandrovalec ještě může být rád, že má vůbec tolik...

Čtvrtek, 10. srpna 2023, 10:39Odpovědět

Baron Kocharovski

pravda. 167 kč/hod. nemají mnohé uklízečky, ostraha aj. pomocné práce. tam je to snad 103 kč/hod., (nechce se mi to teď hledat).

Čtvrtek, 10. srpna 2023, 12:39Odpovědět

Baron Kocharovski

i uprchlíci musí makat. když neumí jazyk, tak údržba chodníků, zeleně... a kdo nemaká ať je klidně hlady - jeho problém.

Čtvrtek, 10. srpna 2023, 10:24Odpovědět

Sedm z deseti uprchlíků v Česku žije pod hranicí chudoby, ukazuje výzkum  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.