Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

V Brně postavili doprostřed sakurové aleje světelné stožáry. Stromy nevydrží, bojí se lidé

Vlnu vášní a emocí rozdmýchaly nové lampy v brněnských Židenicích. Stožáry veřejného osvětlení se tyčí ze sakurové aleje, o jejíž osud se nyní lidé obávají. Radnice i místní se bojí, že pracovníci při instalaci stromy poškodili, kvůli čemuž jim hrozí zánik. Městské příspěvkovky ale tvrdí, že obavy nejsou na místě.

Alej sakur je dominantním prvkem židenické Vojanovy ulice. Oblíbenou procházku mezi stromy nyní lidem narušila instalace nového veřejného osvětlení, které stojí přímo ve středu cesty. Místním umístění lamp vadí nejen z estetického hlediska, ale také kvůli možnému narušení dřevin. „Kořeny při instalaci lamp porušeny nebyly. Nicméně ten samotný výkop ve chvíli, kdy je pětatřicet stupňů a několik týdnů nepršelo, tak pro ty stromy je velice zatěžující a může je ohrozit,“ sdělila Drbně místostarostka městské části Jana Šťastná (Hlas pro Židenice). 

Technické sítě Brno (TSB), které měly práce na starost vrdí, že v úvahu nepřiadala jiná možnost, kam nové osvětlení umístit. Lampy uprostřed aleje tak osvětlují obě strany ulice. „Zvolené umístění stožárů veřejného osvětlení do středového pásu bylo v podstatě jediné možné. Ty stávající z konce šedesátých let minulého století se totiž nacházely v ochranném pásu vodovodu, navíc by v budoucnu právě kvůli vzrostlým stromům neosvítily celou komunikaci a nebyly by tak z hlediska bezpečnosti naplněny platné normy," vysvětlil Drbně provozně-technický ředitel TSB Josef Šaroun.

Zanikne alej?

Alej je každoročně na jaře oblíbeným místem pro fotky, sakurám rozkvétají sytě růžové koruny a dělají parádu hlavně na sociálních sítích. Dlouhodobě ale stromy podle zahradníků strádají a v horkých letních dnech usychají. Bez ohledu na umístěné stožáry. „Část aleje s menšími stromy má horší podloží a stromy nejsou v úplně dobrém stavu. Jedna polovina aleje usychá už asi deset let kvůli dřívějším výkopovým pracím. My proto sakury stále dosazujeme,“ konstatoval pro Drbnu správce aleje za Veřejnou zeleň města Brna Martin Vavrinec.

Sitauci komplikuje fakt, že kolem lokalit nového osvětlení je ze zákona ochranné pásmo. Místní se bojí, že stromy se kvůli tomu nebudou moci dosazovat. To by mohlo vést až k úplnému zániku aleje. „Tento problém je poměrně častý. Vše záleží na domluvě s Technickými sítěmi Brno, zda dovolí stromy dosadit. Každopádně ze zákona nemají žádnou povinnost,“ sdělil Drbně ředitel Veřejné zeleně města Brna Jozef Kasala.

Z radnice zní obavy, že stromům není pomoci, jelikož městská část nemá na alej žádná práva. Osud stromů podle nich drží v rukách společnost TSB, která podle úřadu nebere ohled na místní zeleň. „V tuto chvíli má na té ulici všechno své ochranné pásmo až na jedinou věc, a to jsou stromy. Takže stromy jsou první, které jdou z ulice pryč. V dnešní době, kdy probíhá globální změna a rostou teploty víme, že jediné co ve městech pomáhá je právě zeleň. Přesto systematicky odstraňujeme stromy z měst,“ zdůraznila místostarostka Šťastná.

Můžete si vysadit nové

Technické sítě Brno se ovšem brání tím, že stožáry jsou dostatečně daleko od stromů, aby mohly být kdykoliv dosazovány. „Požadavky Veřejné zeleně Brno i společnosti TSB se shodují v tom, že základy stožáru musejí být položeny minimálně tři metry od paty stromu. Proto je i v tomto případě na základě požadavků Odboru životního prostředí magistrátu kabeláž vedena mimo středový pás a výsadba ve stávajících pozicích není nijak omezena. Bude-li některý ze stromů potřeba nahradit, není problém," řekl Šaroun tím, že se TSB dlouhodobě snaží o zachování souladu mezi výstavbou osvětlení a zelení.

V současné době se stromy zotavují po červencových vysokých teplotách. Zaměstnanci Veřejné zeleně města Brna sakury podpořili půdní injektáží. „Do půdy jsme napustili vzduch a přidali do ní hydrogel smíchaný s vodou, který v půdě zadržuje vodu a stromy by tak usychat neměly,“ dodal Vavrinec.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Vilém Jurek

Štítky stromy, ekologie, ochrana, Brno, osvětlení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zbyněk Výboh

Kdyby někoho, stejně jako mě, zajímalo, jak to tam bylo před tím, tak link na Street View (2019):

Pátek, 4. srpna 2023, 16:32Odpovědět

Gustav Anděl

A co dělá radnice? Blbě čumí.

Čtvrtek, 3. srpna 2023, 07:51Odpovědět

Baron Kocharovski

co asi? ŠŇUPE!

Pátek, 4. srpna 2023, 11:42Odpovědět

Baron Kocharovski

postavit lampy doprostřed cesty?! proč si lampy nepostavíte doprostřed silnice, když je to podle vás normální?! tady už musí být mnozí po nezdařené lobotomii! jinak si to neumím vysvětlit.

Středa, 2. srpna 2023, 13:16Odpovědět

Jiri Havlik

Každý rok v té aleji několik stromů uschne. Proč je teda radnice nenechá zalévat? A lampy tam nebyly. Že radnici alej nepatří je jen výmluva. Alej je v Židenicích.

Středa, 2. srpna 2023, 11:56Odpovědět

V Brně postavili doprostřed sakurové aleje světelné stožáry. Stromy nevydrží, bojí se lidé  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.