Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V centru Brna bufetují Rumuni s bernardýny. Týrají zvířata, stěžují si lidé

Podřimují na dlažbě, ve vedrech lapají po dechu a znečišťují prostředí. Takový pohled se aktuálně naskýtá lidem v centru Brna, kde se povalují obří bernardýni společně s pochybnými chovateli, kteří od kolemjdoucích loudí peníze a vyhrabují odpadkové koše. Psiska trpí bídnou zdravotní kondicí, což Brňané hlásí městské policii i veterinářům. Úřady jsou ale zatím na majitele z ciziny krátké.

Velký humbuk způsobila na Facebooku fotografie ženy s hafany, která se uvelebila se smečkou v podchodě na hlavním nádraží a vyhrávala na akordeon. Příspěvek zaplavila lavina komentářů, v nichž mnozí poukazují na mizerný zdravotní stav zvířat. Z vedra hekajícímu bernardýnovi krvácela tlapka a zmoženě polehával na tvrdé zemi. Podobné obrázky jsou k vidění i na jiných místech v Brně. 

„Nejprve jsem ji konfrontoval s tím, že jejímu psovi teče z nohy krev, načež mě poměrně dost agresivně odpálkovala, ať si všímám svého. Tak jsem si dal práci a pár hodin paní sledoval, abych zjistil, co je to zač. Velký pes se nesmí ani pohnout. Jak si třeba lehne, hned následují záškuby vodítkem, ať si zase sedne. Proč? Vypadá to líp pro lidi. Druhý musí ležet vedle a když se hne, následují povely, aby si zase lehnul přesně tam, kde má. Za mé přítomnosti dvakrát neposlechl, následovalo povalení psa za nohy na zem dost razantním způsobem a křikem,“ napsal jeden ze svědků.

Lidé se proto obrací i na městskou policii, jež je ale na podobné případy krátká. Zvláště pokud chovatelé, kteří podle informací redakce pochází z Rumunska, kočují i jinými městy v Česku. K vidění jsou například v Praze nebo Karlových Varech. „Problému si všímáme už delší dobu. Žena se psy sedávala také v okolí náměstí Svobody. Řešení celé situace je ale velmi problematické a musí se dělat přímo na místě,“ okomentoval pro Drbnu mluvčí Městské policie Jakub Ghanem

Podobný rozruch podle něj před několika týdny vyvolal také muž v Masarykově ulici, jehož si Brňané se zanedbanou žebračkou spojují. „Jeho chování vůči zvířatům jsme zmapovali a kontaktovali veterinární správu. Té strážníci předají i případ ženy, pokud zaznamenají nějaké další podezření,“ dodal.

Je to složité, hlásí veterina 

Inspektoři z Krajské veterinární správy (KVS) Drbně potvrdili, že brněnské případy mají na stole. Psy viděli na vlastní oči a došli k závěru, že jeden je podvyživený a druhý není v dobré kondici kvůli horkému počasí. „Obojí bylo shledáno jako porušení zákona na ochranu zvířat proti týrání. KVS proto připravuje podnět na městskou část Brno-střed, která případ převezme do své kompetence,“ sdělil mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček.

Podle veterinářů je řešení skutečnosti složité. Týraní zvířat totiž nemá vždy podobu fyzického násilí. Navíc kontroly inspekce uskutečňují většinou přímo v chovech. I z toho důvodu je kočovný způsob života, kdy inspektoři majitele marně nahání, komplikovaný. 

Jako příklad Vorlíček uvedl kauzu, kterou veterináři v minulých týdnech řešili v jižních Čechách. Ochráncům zvířat už několik let dělá těžkou hlavu klisna Penelopa, kterou majitel nechává na několik hodin stát ve vedru jako atrakci pro zákazníky tamního bistra. Kontroloři se na místo vrací pravidelně každý rok, k týrání poníka podle nich ale nedochází, protože má nad sebou slunečník, vodu a ve stáji dobré podmínky. „Pokud mají zvířata přístup k vodě i krmivu a majitelé je například nebijí, velmi těžko se tyto věci prokazují,“ uzavřel.

Vadí vám chovatelé s bernardýny v centru Brna?

Celkem hlasovalo4112 čtenářů

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Facebook, Daniela Pařízková

Štítky Brno, psi, zvířata, bernardýni, veterináři, kontrola, strážníci, týrání

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Baron Kocharovski

vyhláška ZAKAZUJE žebrání v ulicích! stejně tak se nesmí dělat svinčík v ulicích (a ani hluk). jestliže "provozují ŽIVNOST," (aby mohli hrát dlouhodobě někde na harmoniku apod.), pak jistě MAJÍ živnosťák, že jo?! :-((( takže: MĚSTSKÁ POLICIE BY MĚLA ZVEDNOUT SVÉ LÍNÉ ZADKY a začít KONAT! včera bylo pozdě!

Středa, 2. srpna 2023, 11:36Odpovědět

Marie Ježková

Kolegyně oznamovala podezření na týrání zvířat už loni, kdy měli bernardýny “jen” dva. Výsledek byl, že se s tím nedá nic dělat, tudíž letos mají (týrají) už čtyři psy. Máme podezření, že jim podávají sedativa nebo nějaké podobné látky, protože normální pes by nevydržel několik hodin strnule sedět na dlažbě a poslouchat při tom kvílení harmoniky. Ale podle strážníků jsme přecitlivělé… Nejvíc je mi smutno z lidí, kteří jim dávají peníze.

Sobota, 29. července 2023, 17:02Odpovědět

Baron Kocharovski

týrání těchto psů spočívá už jen v tom, že "celé dny" sedí na betonu, dlažbě..., bez možnosti se proběhnout v přírodě, parku. a HLUK z těch harmonik, (ale i velkoměsta), trvale pro ta zvířata také nejsou žádnou pohodou! :-((( všimněte si, že i pes přes den "často" spí, odpočívá, pokud k tomu má ovšem podmínky. těch bernardýnů je mi líto. ksindlům, co tady žebrají, (přestože to brněnská vyhláška ZAKAZUJE), bych rovnou zakázal pobyt ve městě na několik let! (můžou jít žebrat do lesa)! :-(((

Sobota, 29. července 2023, 11:59Odpovědět

Marie Vohrnová

Když do naší země pouštíme všechno možné, tak se nelze divit. Z naší krásné země se stává veřejné smetiště.

Pátek, 28. července 2023, 11:56Odpovědět

Romana Forchova

Tak například pes s krvácející tlapou a neošetřený veterinářem je bez diskusí týraný. Nad vším se musí dlouze přemýšlet, debatovat a těm psům plynou dlouhé dny v nepohodě a bolesti. Co víc ještě orgány chtějí, než to začnou řešit? Zkontroloval někdo, zda jsou ti psi očkovaní a čipovaní? Pokud ne, musí tyto věci u nás podstoupit, jinak hrozí, že je jejich majitelé tady opustí a vydají se do pohostinnějších krajů...

Pátek, 28. července 2023, 11:07Odpovědět

Baron Kocharovski

na týrání bernardýnů jsem podával stížnost, dosud žádná zpětná reakce, nic. NA ZVÍŘATA SE V ČESKU TOTÁLNĚ SE*RE! :-((( nějaké týrání zvířat tady NIKOHO NEZAJÍMÁ! :-((( hlavně řešit BRIKETY, úkáčka aj. SRÁ*ČE! :-((( lidi si umí / musí poradit sami; zvířata jsou BOHUŽEL, odkázána na (blbé) lidi! :-(((

Pátek, 28. července 2023, 09:56Odpovědět

Eathan Milan

Tak hlavně, že už je to 2-3 měsíce trvající stav, a veterina jen ,,kecá,, . Proč pomocí psům..že jo...?

Čtvrtek, 27. července 2023, 23:39Odpovědět

Pavel Caba

no co se divit vždyt je to sídlo ústavního soudu a ten ušmudlanej machr fialenko je taky z tý velkovesnice a nemluvě u té podivné ekonomce nerudové prostě ti rumuni vědí kam se nakyblíkovat prostě mezi své zapadli jako pr.l na hrnec

Čtvrtek, 27. července 2023, 18:15Odpovědět

V centru Brna bufetují Rumuni s bernardýny. Týrají zvířata, stěžují si lidé  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.