Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Chceme hodně peněz a flexibilní pracovní dobu, čekají studenti od letních brigád

První pracovní zkušenosti sbírají mnozí studenti, kteří po školním roce odhodili aktovku do kouta a vrhli se na brigádu. Práce je podle oslovených agentur pro zájemce stále dostatek. Mladí si ale vybírají. Při hledání hledí nejen na výši odměny, ale také na délku pracovní doby i kolektiv.

Tisíce studentů středních i vysokých škol shání o prázdninách brigádu. V letních měsících tak místo u vody tráví svůj volný čas ve skladech, za kasou v obchodech nebo v zástěře u kávovaru. „Obecně na léto narůstá množství zájemců o brigádu, což odpovídá celorepublikovému trendu. V letošním roce došlo meziměsíčně ke zvýšení počtu reakcí od uchazečů o deset procent. Studenti obecně hledají brigády, kde si mohou nejlépe vydělat. Další požadavek je na možnost flexibilně plánovat směny, ať mohou skloubit volný čas s prací,“ informovala Drbnu projektová manažerka z firmy Fajn-brigady.cz Martina Ryšková.

Skladníci i uklízečky práci mají

Největší hlad je po mladých pracovnících na manuální pozice. Zájem je například o skladníky, uklízečky nebo dělníky. Vysoká nabídka i poptávka je rovněž v oblasti odvětví obchodu a služeb, nejčastěji na pozici prodavačky. Studenti mají velký zájem o brigády v administrativě, jenže pozic je na trhu práce málo.

Brigádníci hledají práci podle různých kritérií. Pro čerstvou maturantku Barboru Stehlíkovou z Klobouk u Brna bylo nejdůležitější, jaké ohodnocení za práci dostane i to, jak skloubí brigádu s osobním životem. „Vzhledem k tomu, že jsme na Moravě, kde se pořád něco děje, byly mojí prioritou volné víkendy a potom také dobré platové ohodnocení,“ řekla Drbně studentka, která brigádničí ve skladu v brněnské počítačové firmě.

Peníze nejsou vše

Při studiu si vydělává na celoroční brigádě také vysokoškolák Petr Haleš z Popic na Hustopečsku, který pracuje ve vinařství. Také pro něj bylo důležité, jak velkou odměnu dostane. Při hledání přivýdělku ale sledoval i jiné faktory. Například vzdálenost pracoviště od domova či složení pracovního kolektivu.

Dělám, co je zrovna potřeba, od přípravy koncertů a práce za barem po lahvování vín. Nejvíce mě na práci baví to, že mám možnost potkat zajímavé lidi a udělat si kontakty,“ sdělil mladík.

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Kvapil

Štítky brigáda, Brno, studenti, nabídka práce, DPP, DPČ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chceme hodně peněz a flexibilní pracovní dobu, čekají studenti od letních brigád  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.