Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V Brně otevřou nové centrum pro Romy. Poradí jim s diskriminací

Do boje proti diskriminaci se vydává neziskovka v jihomoravské metropoli. Pro brněnské Romy otevře centrum, kam se vydají pro pomoc s řešením těžké životní situace. Zájemcům zdarma poradí nejen s bydlením a mezilidskými vztahy, k dispozici jim bude také právník. Klientům ukáže, jak se bránit rasovým předsudkům, kterým často čelí už malé děti.

O důstojné postavení Romek a Romů ve společnosti usilují v Brně. Nezisková organizace IQ Roma servis, jež dlouhodobě pomáhá romským rodinám na jižní Moravě, nyní otevírá další službu. V novém Poradenském centru se zájemci vyřeší otázky spojené se vzděláváním, bydlením, seberealizací či zaměstnáním. Pomocnou ruku podá také v oblasti péče o nejmenší.

Na organizaci se lidé obrátí i pokud se setkají se znevýhodňováním například na pracovišti či ve škole. Terčem různých rasových předsudků totiž často bývají děti, které na problémy naráží už u zápisu do první třídy. „Zaměříme se proto na oblast ochrany práv a řešení kauz diskriminace, kdy v případě potřeby bude k dispozici právník, kterého lze kontaktovat,“ uvedla za neziskovku Veronika Štiglerová. Servis je určený pro Romy od patnácti let, kteří bydlí v Brně nebo jeho blízkosti.

Dvojnásobná pomoc

Poradenské centrum v minulosti fungovalo mezi lety 2007 a 2017. Poté ale neziskovka nedostala peníze potřebné pro jeho provoz a musela proto zavřít. Obnovení nyní pracovníkům částečně uleví od náporu klientů, který v poslední době zaznamenávají.

„Dlouhodobě pozorujeme velkou poptávku po našich službách. Ročně pracujeme zhruba s tisícovkou klientů a nyní předpokládáme, že by se díky poradně počet mohl zvýšit až na dvojnásobek,“ řekla pro Drbnu. Spolupráce se zájemci bude krátkodobější, někdy i v podobě pouze jednoho sezení.

„Normálně pomáháme spíš s dlouhodobějšími problémy. Nyní během pár hodin pomůžeme například s různými formuláři či žádostmi, případně je odkážeme na další odborníky,“ dodala.

V uplynulých týdnech v jihomoravské metropoli stouplo napětí kvůli červnovému incidentu, kdy u Brněnské přehrady po útoku zemřel mladý Rom. Podle Štiglerové ale znovutevření centra nemá s aktuální situací nic společného a na projektu neziskovka pracovala už několik měsíců předtím. 

Hodnocení článku je 32 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto IQ Roma servis

Štítky Brno, Romové, centrum, pomoc, neziskovka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Michal Meta

Ano, souhlasím, tato poradentská centra by měla být zásadně pro všechny a to, že existují pouze a jen pro Romy je ta největší a nejokatější diskriminace, co jen může být ! Svět naruby ! Všechno naopak a ještě státem podporováno proti většině, která platí jak ty Romy, tak ty neziskovky z naší v Česku velice špatně ohodnocené práce, zato z našich čím dál vyšších daní..! Proč stát kolabuje? Není to náhodou proto, že živíme bezpracných půl milionu Cikánů a další milion Ukrajinců, kteří si sem jezdí jen pro podporu a vracejí se úplně klidně domů, kde na 3/4 území žádná válka není a většina jich zde nepracuje a pracovat nemíní, zato mají dokonce zde zajištěno i bydlení, které mělo patřit především mladým českým rodinám a tímto režimem stále většímu množství Čechů naháněných do sociální nouze?? A proč? Miliardy a miliardy posíláme na Ukrajinu nejen ve zbraních a tam se vše utopí v té jejich mafiánské, nejvíc na světě už 30 let prokorumpované černé díře.. Redaktorka ČT jela před měsícem do Kyjeva vlakem, vlak luxusní, všichni v klidu, v Kyjevě narvané obchody zbožím za poloviční až třetinovou cenu než zde u nás, kteří je dotujeme tento dávno jinak zhroucený stát... Všechno je naruby... Na ukrajině být válka neměla, předem připravené sankce měly Rusko zhroutit jako v devadesátých letech, bylo zveřejněno, jak má být takto dobité Rusko zničeno a rozděleno na desítky vazalských kolonií.. Pomocí Napoleona, Německem vyslaného Lenina, Hitlera ani Jelcina se jim Rusko zničit a dobít, ukrást jeho zdroje nepodařilo a nepodaří a nejen to, tento za 200 let pátý velký pokus západu nyní západ naprosto zničí, ale i toto zničení bohužel slouží ke globalisty plánovanému zrušení peněz a zotročení lidstva bezhotovostní totální kontrolou, diktátem, tyranií...

Čtvrtek, 27. července 2023, 09:31Odpovědět

Michal Meta

Ano, přesně tak, souhlas, na celém západě je jediná dikriminace a to všech bílých jejich státy, které z daní bílých dělají vše jen pro menšiny a pro cizince..Poradenská centra a veškerá podpora pro Cikány, poradentská centra a veškerá podpora pro Ukrajince, které vyvolali před 9 lety válku, která vede stát k bankrotu, ale nikdy jsem neslyšel o žádném poradentském centru pro bílé důchodce, pro svobodné matky, kteří jsou dnes v čím dál větší nouzi, zatímco cikáni mají veškerou podporu a jistě i poradce všeho druhu na pracácích a na sociálkách a jen vysávají stát! Takže systém, stát i autor článku je nehorázně drzý, když šíří propagandu naprosto neodpovídající realitě.. Kam se mají jít poradit dnešní bílé české děti, kerým se nedostává dnes patřičného vzdělání, jelikož jsou ve školách až na druhém místě po kukačkách ukrajinských?? Kam se mají utíkat české děti šikanované a traumatizované dnes pedofilními homo programy na zničení jejich pohlavnosti drag queeny, odpornou lživou a budoucí generace naprosto psychicky i fyzicky ničící propagandou de-genderu.? Kam si budou chodit pro spravedlnost holčičky i skupinově znásilňované po celém vyšinutém západě kvůli zavádění společných záchodů kvůli hnusnému ustupování deviantům? Kam si budou chodit stěžovat děti přešité, které až pozdě poznají, že byly oblbnuty, obelhány a po dozrání zjistí, že se jejich sexuální orientací je to v pořádku, ale už budou tato úmyslně, programově zneplodněny, což je cíl satanistů u globální moci..??? Odporná doba a ještě odpornější je to, že těmto hrůzám rodiče nezabraňují, stejně jako nechávali svoje děti testovat toxickými špejlemi do mozku, aby jim byla satanisty zablokována duchovní intuice a dokonce je přiváděla na popravu Tečkou..!!! To nejhorší už bylo, teď mohou přijít jen následky.. Pokusné laboratorní myšli při experimentu v blahobytu se nejdříve přestávají rozmnožovat a nakonec se začnou požírat navzájem..Myslím, že už jsme z přebytku všeho zdrgenerovali natolik, že vstupujeme do této druhé, poslední fáze...

Čtvrtek, 27. července 2023, 09:07Odpovědět

Leopold Šternberg

Kde ta cikánská neziskovka na to bere peníze? To jim budeme platit ještě toto? Kdy už bude těm parazitům zatnutý tipec?

Úterý, 25. července 2023, 10:56Odpovědět

Baron Kocharovski

"V Brně otevřou nové centrum pro Romy. Poradí jim s diskriminací"
PROTIMLUV už v titulku článku! vždyť samotné otevření centra JEN PRO ROMY, JE DISKRIMINAČNÍ! :-OOO :-DDD :-OOO takže se těším na otevření centra JEN PRO BÍLÉ, to bude KDY?!

Úterý, 25. července 2023, 09:46Odpovědět

Marie Glanczová

a kde a kdy otevřou centrum pro okradené a zmlácené čechy právě cigány???určitě by bylo tolik zájemců, když policajti je chrání...Paní Pulgretová je z Brna????Těžko

Pondělí, 24. července 2023, 14:38Odpovědět

V Brně otevřou nové centrum pro Romy. Poradí jim s diskriminací  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.