Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Brno během prázdnin investuje do škol. Opraví jídelny i sborovny

Letních prázdniny využily brněnské městské části k modernizaci mateřských a základních škol. V Brně-sever letos investují více než čtyřicet milionů korun. Školákům vybudují například novou šatnu a učitelům sborovnu. Brno-střed opravuje jídelnu ve škole na Úvoze a Židenice zase zahájily přístavbu šaten.

Klíčové investice v městské části Brno-sever se týkají základních škol Zeiberlichova, Blažkova nebo Milénova. Ve školkách dělníci pracují třeba v Kohoutově ulici. Celkem je na ně vyčleněno čtyřicet jedna milionů korun, z čehož třicet milionů poskytlo město, zbytek hradí městská část.

„Na Zeiberlichově, jedné z nejstarších škol v Brně, která byla založena v roce 1887, dělníci pracují od konce června. Stavíme tam novou moderní šatnu a sborovnu pro pedagogy, podle harmonogramu bude vše hotové do poloviny října. Na akci máme vyčleněných jedenáct milionů korun," sdělil místostarosta Brna-sever Martin Glogar (KDU-ČSL). V ZŠ Blažkova a ZŠ Milénova stavbaři rekonstruují schody a budují bezbariérový přístup. Práce vyjdou zhruba na pět milionů korun.

Radnice dále rekonstruuje kuchyň, výdejnu jídla, kotle a rozvody topení na MŠ Kohoutova. „Jde o velkou akci, která po 40 letech fungování této školky posune provoz do 21. století. Zajistí také kvalitní a spolehlivý provoz školy. Pro tuto investici jsme vyčlenili dvacet pět milionů. Práce by měly začít do konce července a skončit do tří až čtyř měsíců. Školka bude přesunutá do konce listopadu do náhradních prostor v ZŠ Janouškova," dodal Glogar.

Brno-střed na prázdniny naplánovalo opravu školní jídelny na Úvoze. Práce obnáší především rekonstrukci zdravotně technické instalace. „Tedy rozvody vody a kanalizace, instalace zařizovacích předmětů, elektroinstalace, výměnu dlažby či obkladů,“ sdělila mluvčí radnice Kateřina Dobešová. Práce přijdou na sedm milionů korun.

Další menší akce se týkají třeba ZŠ Kounicova, kde se opravují šatny a školní jídelna, nebo ZŠ Horní, kde se rekonstruuje elektroinstalace. Městská část dále připravuje opravu fasády školní budovy v Rašínově za patnáct milionů korun. Práce tam mají začít na podzim.

V Židenicích je velkým projektem přístavba šaten a jídelny na ZŠ Gajdošova, která vyjde téměř na sedmdesát milionů korun. Jejím cílem je kromě jiného navýšení kapacity o osmdesát žáků a celková modernizace. „Investici jsme stihli zahájit ještě v červnu. O prázdninách uděláme základové konstrukce šaten a všechny hrubé práce týkající se rekonstrukce stávajícího provozu, aby v září nebyl narušen provoz školy. Hotovo bude v červenci 2024," sdělil místostarosta Štěpán Juránek (KDU-ČSL).

Novou kotelnu zhruba za čtyři miliony korun je třeba vybudovat v ZŠ Kuldova, protože další zimu by podle Juránka starý kotel nemusel vydržet. U škol, které Židenice nezřizují, ale sídlí v jejich budovách, se opravuje například sál Základní umělecké školy Zbyňka Mrkose.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky školy, Brno, investice, léto

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ladislav Harvánek

Prázdniny jsou nejen od toho, aby si školáci oddychli a načerpali nových sil (i když mám pocit, že těch sil a energie mají poněkud nadbytek, třebaže ne zrovna na tom správném místě), ale také aby se opravilo a vylepšilo to, co zub času a nadbytek energie školáků pokazily. Dělalo se to tak od nepaměti, ty modernizace (i zásluhou některých opatření) nebyly takového rozsahu. Třeba u chlapeckých záchodů jsem zaregistroval pořízení mušlí pro malou potřebu až několik let po maturitě při prohlídce naší bývalé školy během třídního srazu.

Pondělí, 24. července 2023, 07:36Odpovědět

Brno během prázdnin investuje do škol. Opraví jídelny i sborovny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.