Počasí dnes28 °C, zítra32 °C
Pátek 28. června 2024  |  Svátek má Lubomír
Bez reklam

Brno má volnou cestu k vytoužené aréně. Zelenou dal miliardové stavbě Brusel

Velká radost zavládla v Brně, kde obdrželi očekávaný verdikt od Evropské komise ke stavbě víceúčelové haly. Úředníci z Bruselu napsali politikům, že chystané sportoviště na výstavišti splňuje formální náležitosti a je možné jej financovat z veřejných peněz. Moravská metropole má tím volnou cestu k budování díla.

Město na obálku z hlavního města Evropské unie čekalo od začátku roku. Po několika měsících čekání zjistilo, že úředníci nemají vůči stavbě žádné námitky. Posuzovali zejména fakt, zda lze arénu dotovat z veřejných peněz. Částka činí téměř pět miliard. 

„Evropská komise konstatovala, že jde v případě multifunkční haly o přiměřenou podporu, která je nezbytná a vhodná pro posílení sportovních a kulturních ekonomických činností přispívajících k hospodářskému rozvoji celého regionu. Považuji to za další potvrzení toho, že stavba arény má smysl nejen pro naše město, ale že má výrazně nadregionální význam,“ uvedla brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS).

Brnu nyní nic nebrání k tomu, aby vytoužené dílo postavilo. Podle brněnského radního pro dopravu a předsedy představenstva Arena Brno Petr Kratochvíl (ODS) zbývá dokončit poslední administrativní detaily a může se začít stavět. „Finalizujeme dokumenty potřebné pro podpis již schválené úvěrové smlouvy a připravujeme podklady pro předání staveniště a samotné zahájení stavby, tak aby mohla začít co nejdříve,“ doplnil Kratochvíl.

Vzali si mega úvěr

Za výstavbu haly město zaplatí celkově 5,76 miliardy korun. Na přilepšenou má přidělenou dotaci od Národní sportovní agentury ve výši 300 milionů korun. Další peníze čeká od Jihomoravského kraje, jenž hodlá poskytnout z rozpočtu minimálně 200 milionů korun. Nejvíce nákladů na výstavbu půjde za městem, které vyčlenilo na stavbu přes 600 milionů korun. Zbylé peníze společně s městskými firmami si půjčí v bance. Zastupitelé schválili nedávno úvěr na 2,2 miliardy korun u České spořitelny.

Už dříve radnice společně s městskými firmami, které se na projektu podílejí, podepsala kontrakt se společnosti Hochtief CZ. Firmu radnice před několika měsíci vybrala jako zhotovitele. Jestliže půjde vše podle plánů, mají stavaři 30 měsíců na to, aby dílo dokončili. Odpočítávání začne ve chvíli, kdy si převezmou dělníci staveniště. 

Provoz víceúčelového stánku, jenž pojme 13 tisíc diváků, si zajistí město samo prostřednictvím firmy Arena Brno. Ta vznikla pouze za účelem stavby haly. K rozhodnutí dospěli radní poté, co dva roky marně hledali jiného provozovatele. Ze záměru vycouvala hokejová Kometa a nikdo jiný se do výběrka nepřihlásil.   

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Arena Brno

Štítky Brno, Hala, Hokej, Stavba, Peníze

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mira Glőckner

A další výblitek jednoho sportovního analfabeta, navíc zbabělého čecháčka, které ani nemá v sobě tu špetku odvahy, aby vystupoval pod vlastním jménem :D Baron... :DDD

Sobota, 22. července 2023, 09:30Odpovědět

Baron Kocharovski

o2 aréna ale na sebe V PRAZE, dokáže vydělávat. už vidím "světové hvězdy," jak hledají brno... :-))) PROJEKT JE JEN CESTA DO PEKLA: jak zku*vit brno a zůstat bez peněz! :-((( NIKDO, podotýkám, že NIKDO by nemohl "doma" hospodařit tak mizerně a zoufale, jako stávající brněnská radnice (v čele s vaňkovou, kerndlem... aj. ZLODĚJI)! :-((( TĚŠÍM se, až TITO skončí v base = to najednou BUDE VELNÝCH BYTŮ! :-DDD a nebude to náhoda! :-)))

Pondělí, 17. července 2023, 11:22Odpovědět

Karel Ondroušek

Zajímavé, že nejvíce ňafají Pražští cajzli a nikde ani slovo o tom, že načerno postavili stadion na Spartě a Hušákovu několiknásobně předraženou O2 arénu! Cajzli prostě mohou všechno a přitom je to za prachy nás všech. Sami se nejsou schopni uživit, kdyby je neživili ti, jak je posměšně titulují vidláci, tak prostě zdechnou, jak říká režisérka Chytilová!!!!

Pátek, 14. července 2023, 15:33Odpovědět

Mira Glőckner

Nejlíp když se vyjadřují ti, co si ani pořádně nepřečtou článek. Jak antirouškoví zoufalci :D Furt ti stejní...

Pátek, 14. července 2023, 09:11Odpovědět

Marie Glanczová

pokolikáté tato vizualizace je na papíře? Nebo radní včetně Vaňkové se zas potřebují nabalit? pořád mají málo?

Pátek, 14. července 2023, 08:35Odpovědět

Jarka Iks

Nesmysl, který se Brnu hodně nevyplatí. A ještě bude kvůli tomu zadluženo na 20 let. Brusel souhlasil pouze s tím, že tato hala, která má sloužit k podnikání, může být hrazena z kapes daňových poplatníků. Nic víc. Legrace je, že se nenašel žádný podnikatel, který by ji chtěl provozovat. Bodejď umí asi lépe počítat než Vaňková a spol.

Pátek, 14. července 2023, 06:33Odpovědět

Petr Černěk

"Zelenou dal miliardové stavbě Brusel"
Pane Šťastný, mistr Yoda vzkazuje: Michale, Ty lépe slovosled naučit se musíš! :-)

Čtvrtek, 13. července 2023, 22:45Odpovědět

Mira Glőckner

Konečně!!!

Čtvrtek, 13. července 2023, 21:26Odpovědět

Jan Kudera

Monstrózní projekt, který zadluží město dlouhá léta. O tom zda se bude rentovat se dá jen věštit z křištálové koule.

Čtvrtek, 13. července 2023, 20:54Odpovědět

Brno má volnou cestu k vytoužené aréně. Zelenou dal miliardové stavbě Brusel  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.