Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Brno neprávem kasíruje řidiče za parkování u supermarketu, tvrdí ombudsman

V moravské metropoli se rozhořel spor mezi magistrátem a veřejným ochráncem práv. Ombudsmanovi se nelíbí, že město neoprávněně vybírá pokuty za parkování před supermarketem Albert v ulici Veveří. Městská policie ale tvrdí, že postupuje podle zákona.

Na počátku celého případu byl vytrvalý muž z Brna, který dostal za stání u obchodního řetězce blokovou pokutu. Sankce za odstavení vozidla na ploše, která není označená parkovací zónou či značkou zákazu stání, se mu nezdála a odvolal se. Jelikož magistrát stížnosti nevyhověl, obrátil se na Krajský úřad Jihomoravskému kraje, který dal stěžovateli za pravdu. Radnice si ale zatím z rozhodnutí vyšší instance hlavu nedělá, a tak se spis dostal na stůl až k ombudsmanovi Stanislavu Křečkovi.

„Protože na místě nedošlo k žádné změně, obrátil se dotyčný řidič na ombudsmana, aby se pokusil zjednat nápravu. Ombudsman v této věci komunikuje s vedením města Brna. Řešení ale nebude hned,“ řekla Drbně Michaela Vaisová z Kanceláře veřejného ochránce práv, která případ řeší od května.

Na chodníku se neparkuje 

Podle ochránce práv je pro řidiče parkování v místě matoucí, jelikož zhruba pět metrů od zmíněného úseku, motoristé normálně parkují v modrých zónách. Celkově prostor budí dojem, že se jedná o parkoviště. Jenže podle městské policie se jedná o chodník. Na tom nemají automobily podle zákona co dělat.

Ze zákona vyplývá, že řidič může užít chodníku pouze v místech, kde mu to umožňuje vodorovné nebo svislé dopravní značení. V opačném případě se řidič dopouští přestupku. Podle tohoto výkladu tedy postupují také hlídky Městské policie Brno,“ popsala mluvčí brněnských strážníků Markéta Skřivánková, podle níž není v daném místě žádné dopravní značení, které šoféry opravňuje ke stání. 

Nic neplaťte, radí ochránce 

Celý spor, který trvá už třetí měsíc, se zřejmě potáhne ještě minimálně několik týdnů. Mezitím lidé dostávají stále flastry. Jen v letošním roce rozdaly hlídky městské policie u Alberta bezmála čtyřicet pokut. Ty mohou dosáhnout až dvou a půl tisíce korun.

Ochránce nešťastníkům, kteří najdou za stěračem lísteček městské policie, radí, aby si nebáli bránit. Pokud lidé zaparkovali poblíž vjezdu do Alberta a městské policie policie nebo magistrát je chce za to pokutovat, můžou se bránit. S blokovou pokutou nemusí souhlasit a proti rozhodnutí se můžou odvolat,“ sdělila Vaisová. 

Redakce požádala o vyjádření také brněnskou radnici. Úřad ale problematiku zatím nechce blíže komentovat. „Z důvodu stále probíhajícího šetření se k této věci nyní nebudeme vyjadřovat. Stanovisko bude možné poskytnout až po jeho uzavření,“ vzkázal mluvčí Brna Filip Poňuchálek.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Michal Šťastný

Štítky Brno, Ombudsman, Spor, Právo, Parkování, Strážníci, Pokuty

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vladimír Malý

Martin Šerák: Chodník může mít či nemít obruby, jaké chce, ale přesto zůstává chodníkem. Zase nějaký filuta, co si myslí, že je nad zákonem a spravedlnost na něj nedosáhne. Možná mu stačí mít pár lidí, co jsou mu vděční.

Sobota, 15. července 2023, 07:54Odpovědět

Martin Šerák

Jak je vidět ma fotografii, tak chodník nemá obdrubník proti najíždění auty, ale má upravený nájezd z kočičích hlav (žul. kostek) a má dostatečnou šířku pro stojící osobní auto a klidně projíždějící široký kočárek pro dvojčata. Připadá mi takové chování MP jako snaha o "cílené" vylepšení rozpočtu města, potažmo MP. ????????

Pátek, 14. července 2023, 12:05Odpovědět

Martin Šulc

Pokud tohle parkování projde,bude to tak trošku šílený precedens.Když jdeš po chodníku dolů,lítají kolem tebe blbci na elektrokoloběžkách a na zmíněném chodníku kolikrát auta stojí i u zdi,takže po něm nejde ani projít.At už táhnou do prdele a naučí se prostě parkovat tam,kde parkovat mají

Pátek, 14. července 2023, 02:03Odpovědět

Brno neprávem kasíruje řidiče za parkování u supermarketu, tvrdí ombudsman  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.