Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

V řekách na jižní Moravě chybí voda. Šetřete, zdůrazňují vodohospodáři

Málo deště a časté vysoké teploty neprospívají vodním tokům v Jihomoravském kraji. Kvůli suchu, které oblast postihuje, se výrazně snižuje průměrný měsíční průtok řek, na většině míst je vodnost pod třicet procent. Povodí Moravy radí obcím, aby se zdroji nakládaly opatrně.

Vodohospodáři na jižní Moravě se potýkají s nedostatkem vody. Průtoky takzvaných neovlivněných řek, jež nedotují okolní přehrady, se nyní pohybují výrazně pod hodnotou dlouhodobého průměru typického pro začátek léta. V největší krajské řece Moravě například neteče na některých místech ani pětina průměrného objemu vody.

„Ve Strážnici jsme naměřili čtrnáct procent průměrného červencového průtoku. Nedostatek vody se ale projevuje na celém území. Ukazatel sucha je dosažen na třicet procent profilů se stanoveným limitem sucha,“ uvedl mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.

Na vině je především horké letní počasí. Vlna veder spojená s nedostatkem srážek způsobuje, že se vodnost řek pohybuje od dvou do padesáti procent měsíčního normálu. Většinou je ale průtok nižší než třicet procent.

„Vodoprávním úřadům jsme doporučili na příslušných vodních tocích provádět častější kontrolu dodržování minimálních zůstatkových průtoků, manipulačních řádů a odběrů povrchových vod,“ informoval generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák. Pokud je to potřeba, radí jednotlivých městům a vesnicím omezit či úplně zakázat obecné nakládání s vodou. Zároveň apeluje, aby zástupci úřadů a obcí věnovali zvýšenou pozornost podzemním zdrojům. Jejich vydatnost se totiž může výrazně snižovat.

S udržováním množství vody v tocích pomáhají vodní nádrže, jež jsou zatím naplněné ze sedmdesáti až sta procent. Výjimkou jsou ty, které aktuálně podstupují opravy. Jen za poslední týden přehrady do moravských řek odčerpaly 13,4 milionů metrů krychlových vody. Státní podnik zajišťuje také dodávky pro úpravny vody a podle situace zabezpečí i stav pramenů po zbytek roku.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Povodí Moravy/Facebook

Štítky Jihomoravský kraj, sucho, léto, voda, řeky, Povodí Moravy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Marie Glanczová

přijďte se podívat na hřiště na Srbské kolem 19,30 jak se šetří vodou...

Čtvrtek, 13. července 2023, 10:59Odpovědět

V řekách na jižní Moravě chybí voda. Šetřete, zdůrazňují vodohospodáři  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.