Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Lednické rybníky jsou nezvykle čisté. Pomohl odlov invazivních ryb

Nezvykle čirou vodou se letos pyšní Lednické rybníky. Stav vodních nádrží překvapil ochránce přírody, kteří rybníky pravidelně monitorují. Vysoká průhlednost, jež v některých místech činila až tři metry, není podle nich samozřejmostí. Čistá voda by nyní mohla pomoct vzácnému druhu potápivých kachen.

Ze vzácného jevu se radovali ochránci přírody, kteří hlídají soustavu rybníků na Břeclavsku. Měření průzračnosti a čistoty, která provádí pravidelně, jim minulý měsíc ukázala neobvyklé výsledky. Nejlépe dopadl Mlýnský rybník s průhledností 280 centimetrů, nejnižší hodnotu objevili u rybníka Nest, kde je vidět 160 centimetrů hluboko. U zbylých dvou rybníků, tedy Hlohoveckého a Prostředního, přesáhla dvoumetrovou hodnotu.

Na všech rybnících je hojný i hrubý zooplankton, který tvoří převážně dafnie. Právě tito korýši mají na vysoké čistotě velký podíl. Potravou dafnií jsou totiž řasy, dokáží tedy účinně zabránit jejich rozvoji a tím udržují vysokou průhlednost nádrže.

Příslib do budoucna

Nejkritičtější měsíce v roce pro vodní díla letos ale teprve přijdou. „Podobnou průhlednost na všech rybnících soustavy nepamatuji minimálně od roku 2015. Ale podobně jako se zajíci počítají až po honu, tak rybniční sezona se hodnotí až po výlovu,“ vysvětluje Vlastimil Sajfrt z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK ČR).

Poslední výsledky jsou ale podle něj příslibem, že by příznivé podmínky mohly přetrvat až do období vyvádění mláďat vzácných potápivých kachen, jako je zrzohlávka rudozobá. Klíčové faktory jsou pro jejich úspěch hlavně dostatek potravy a vysoká čistota.

Kvalitu vody výrazně ovlivňují také živiny, které do nádrží přitékají. V případě rybníků hraje největší roli fosfor, na jehož kontrolu si AOPK ČR nechává zpracovávat studii. Kromě toho mapuje i nejdůležitější zdroje znečištění v povodí potoka Včelínek. „Bez tohoto budeme na rybnících společně s rybářským hospodářem neustále tahat za pověstný kratší konec provazu,“ dodává.

Ráj pro ptáky

Podmínky rybářského hospodaření přitom prošly úpravami po změně pachtýře. „Havarijní stav stavidel na rybníce Nesyt nám umožnil dolovit začátkem letošního roku veškeré invazní karase stříbřité, což rybníkům výrazně prospělo,“ říká zástupce nového pachtýře Adolf Vondrka a dodává, že do rybníků Hlohovecký a Prostřední nasadili nízkou rybí obsádku, díky čemuž je v nich dostatek zooplanktonu.

Národní přírodní rezervace Lednické rybníky chrání soustavu na potoku Včelínku a patří k nejvýznamnějším ornitologickým lokalitám v Česku. V lokalitě hnízdí skoro sto druhů ptáků a další desítky se jich zastavují na tahu.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto CHKO Pálava/Facebook

Štítky rybníky, příroda, Břeclavsko, Lednické rybníky, ochránci

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lednické rybníky jsou nezvykle čisté. Pomohl odlov invazivních ryb  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.