Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V Brně opravili symbol Zbrojovky. Modrá kostka rozsvítí bývalé ředitelství

Symbol někdejší brněnské továrny Zbrojovka, velká modrá kostka s logem zaniklé firmy, se vrátil na střechu budovy bývalého ředitelství. Ta je jednou ze čtyř budov rozlehlého areálu, které zůstanou stát i poté, co na 22 hektarech vznikne nová čtvrť. Přes léto se do opravené budovy ředitelství stěhují noví nájemci, kostka se slavnostně rozsvítí v polovině září.

„Kostka musela dolů hned na začátku rekonstrukce. Prostor pod kostkou byl ve špatném technickém stavu, nosné konstrukce byly v rozkladu. Kostka byla navíc vyplněná závažími, takže vážila šest tun," uvedl ředitel Nové Zbrojovky Miroslav Pekník.

Původní kostka tak byla „odstrojena“ ze zbytečné váhy, poslána na rekonstrukci a přelakování a byla osazena novými LED světly. Nosná konstrukce je odlehčená a váží dvě tuny. Rozsvícené logo se ale na budově objeví až v polovině září, i když je už objekt bývalého ředitelství opravený.

„Všechny prostory mají své nájemce, kteří v průběhu léta dokončují úpravy interiérů na míru, všechny úpravy musí projít kolaudací. Ostrý provoz začne v září, to už budou všichni nastěhovaní a slavnostní otevření spojené s rozsvícením kostky je naplánované na 14, září," řekl.

V budově, která má tři patra, budou jednak kancelářské prostory, ale také barber shop, fitness centrum nebo bar, který lidé najdou ve třetím patře s terasou s výhledy do všech stran.

Stavební a přípravné práce pokračují v celém areálu. Jejich součástí je příprava hlavní dopravní tepny skrz budoucí Novou Zbrojovku i příprava veškerých rozvodů. „Než vznikne samotná hlavní tepna, která má spojovat Tomkovo náměstí s budoucím hlavním brněnským nádražím, je potřeba vybudovat infrastrukturu a nápojné body. Příští rok se začne budovat kmenová stoka, připravit je třeba napojení na rozvody elektřiny, tepla, vodovodu a kanalizace, ale také k sítím operátorů. To vše bude přivedeno na hranice Nové Zbrojovky tak, aby bylo možné pak přivádět rozvody až k budovám tak, jak budou postupně vyrůstat," dodal.

Ve Zbrojovce nyní vyrůstá nová administrativní budova, výstavbu bytových domů zatím developerská společnost kvůli stagnaci trhu odložila, ale pracuje na povolovacím procesu. „Do konce roku budeme mít 13 stavebních povolení, projekty budou připravené, aby se mohlo začít hned stavět," doplnil.

Nová Zbrojovka je vznikající čtvrť v brněnských Židenicích o rozloze 22 hektarů. Regenerace území někdejší továrny Zbrojovka má trvat zhruba do roku 2033 a bude stát okolo 22 miliard korun. Součástí projektu je 2500 bytů a 300 tisíc metrů čtverečních kancelářských a komerčních ploch. Kromě kanceláří a bytů v areálu bude náměstí, kulturní centrum, multifunkční sportovní hala, škola a školka. Demoliční práce v areálu začaly v roce 2017.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Nová Zbrojovka/Facebook

Štítky Brno, Nová Zbrojovka, Zbrojovka, rekonstrukce, historie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně opravili symbol Zbrojovky. Modrá kostka rozsvítí bývalé ředitelství  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.