Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Brno dá do pucu městské hřbitovy. Vznikne i zeď proti divokým prasatům

Potřebné změny a opravy čekají městská pohřebiště v Brně. Magistrát odklepl peníze na úpravu celkem čtyř hřbitovů v moravské metropoli. Investičních akcí se dočkají v Tuřanech, Králově Poli, Řečkovicích i Komíně, kde vznikne nová zeď proti divokým prasatům. 

Miliony korun půjdou například na nové cesty, kolumbárium nebo opravu kaple. Největší změny se očekávají v městské části Komín. „Správa hřbitovů města Brna, která se o všechna pohřebiště ve městě stará, připraví veškerou dokumentaci. V Komíně jde o nové kolumbárium a zeď, která ochrání areál před ničením divokými prasaty,“ nastínil náměstek brněnské primátorky pro oblast životního prostředí Jaroslav Suchý (KDU-ČSL).

Změny je možné v blízké době očekávat i v Králově Poli, kde má například místo svého posledního odpočinku hudebník Ludvík Kundera nebo Danuše Muzikářová, kterou v roce 1969 zastřelili při protikomunistických demonstracích. Pietní místo dostane lepší cesty nebo rozvody vody a výměny se dočká plot, který poškodily popadané větve. S novým zemním vodovodem, výměnou plotu i rekonstrukcí tras se počítá také na řečkovickém hřbitově. Další práce jsou v plánu v Tuřanech, kde je ve špatném technickém stavu tamější kaple.

„Díky rekonstrukci by mohla opět sloužit svému účelu, ale zároveň je v plánu vybudovat zde retenční nádrž, do níž by byla svedena dešťová voda ze střechy. Ta by podpořila stávající studnu využívanou pro zálivku. Také tuřanský hřbitov potřebuje opravit cestní síť a pořídit nový vodovod. Rekonstrukce by se týkala i opěrné zdi u Pratecké a Dvorecké,“ dodal Suchý.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Michal Šťastný

Štítky Brno, Hřbitovy, Rekonstrukce, Královo Pole, Tuřany, Komín, Řečkovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Baron Kocharovski

na brněnských hřbitovech by se mnohem víc hodila ZEĎ PROTI ZLODĚJŮM - tam by bylo denně narváno! :-(((

Pátek, 7. července 2023, 17:47Odpovědět

Brno dá do pucu městské hřbitovy. Vznikne i zeď proti divokým prasatům  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.