Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Punkevní jeskyně slaví výročí. Turisté je na člunech objevují už devadesát let

Punkevní jeskyně v Moravském krasu oslavily výročí devadesáti let od první projížďky turistů na člunech ze dna propasti Macochy do Pustého žlebu. Otevření trasy předcházelo třináct let prací, přičemž první snahy o proplavání do Macochy proti proudu Punkvy se datují dokonce až do osmnáctého století. Dříve dřevěné lodě nyní nahradily moderní kovové čluny.

Návštěvníci, kteří se vydají na prohlídku ve člunech, nejdříve projdou krápníkovými dómy na dno propasti Macochy, poté se dostanou k podzemnímu přístavišti, ze kterého plují 450 metrů po ponorné řece Punkvě do přístaviště na povrchu. Využívané lodě byly nejdříve dřevěné, v počátcích odpichované vesly. „Později už byly kovové a získaly motor, vzhledem k nutnosti ochrany přírody poháněný elektřinou. Baterie se musí přes noc nabíjet," popsal vývoj vedoucí Punkevních jeskyní Hynek Pavelka.

Mnoho let musel být na přídi kromě kapitána také lodník, který lodě v zatáčkách usměrňoval bidlem. V 80. letech získaly lodě dokormidlovávací zařízení, takže na obsluhu pak stačil jeden člověk. „Donedávna byla legislativa tak přísná, že kapitáni potřebovali stejně dlouhou praxi jako pro velké lodě na Labi či Rýně,“ doplnil Pavelka.

Kovové lodě sloužící každodenně od roku 1981 vystřídalo po více než pětatřiceti letech pět nových sedmimetrových lodí se jmény Absolon, Balcarka, Morava, Punkva a Wankel. Před pěti lety přibyly další  – Blansko, Kateřina, Macocha, Schopper a Svitava. Kapacitu mají stejně jako jejich předchůdkyně na osmnáct cestujících.

V roce 1995 výrazně zjednodušila cestu od Horního můstku propasti Macocha ke vstupu do jeskyní visutá lanovka nad Pustým žlebem. Před deseti lety pak prošla úpravami návštěvnická trasa suchou částí jeskyní, aby byla lépe dostupná pohybově handicapovaným. V přibližně stejnou dobu získaly jeskyně i novou vstupní provozní budovu. „Nyní se připravuje modernizace elektroinstalace, ale termín bude záležet na tom, jak se podaří najit finance," sdělil vedoucí Správy jeskyní Moravského krasu Jakub Gabriš.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Správa jeskyní České republiky

Štítky jeskyně, Punkevní jeskyně, člun, prohlídka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Punkevní jeskyně slaví výročí. Turisté je na člunech objevují už devadesát let  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.