Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Matka s dcerou zachránily po cestě na přijímačky život. Dostaly ocenění

Cesta na přijímačky se změnila v boj o život. Dana Richterová zrovna vezla dceru do Brna, když si na silnici všimla dopravní nehody. Ženy neváhaly, vyskočily z auta a daly se do záchrany řidiče nabouraného vozu. Za jejich reakci a přístup získaly ocenění Gentleman silnic.

Srážka auta a multikáry se odehrála v únoru u Olomoučan na Blanensku. Jedno z vozidel dostalo na ledu smyk a čelně narazilo do protijedoucího vozu. Kolem právě projížděla Dana Richterová, která vezla svoji dceru Kateřinu na přijímací zkoušky. „Jela jsem opatrně, protože bylo velké náledí, když jsme zahlédly dvě auta v příkopu, u kterých nikdo nebyl. Policie, hasiči ani záchranka. Tak jsem zastavila a šla se na místo podívat,“ popsala situaci Richterová.

V nabouraném autě byl zaklíněný muž a křičel, že má utrženou ruku. Dveře auta nešla otevřít, takže se k němu žena dostávala přes rozbité boční okno. „Pán byl v autě schoulený a strašně křičel bolestí, tak jsme začaly shánět škrtidlo. Naštěstí jsme zjistily, že to poranění není tak zlé,“ vysvětlila Dana, která muži zranění zaškrtila a ihned zavolala záchranku.

Na místě už v tu dobu stál svědek nehody, který ženám půjčil reflexní vesty a označil nehodu dopravním trojúhelníkem. Kateřině poté pomohl dostat se zadními dveřmi do auta. „Pán křičel, že ho všechno bolí a držel se i za nohu. Navíc byl i ve špatné poloze, tak jsem se mu snažila tu sedačku trochu nastavit, aby si trošku ulevil,“ vyprávěla Kateřina Richterová.

Řidič multikáry byl podle obou žen šokovaný z toho, co nechtěně způsobil. „Pořád říkal, že to nechtěl a snažil se pomoct. Byl ale v šoku, tak jsme ho posadily, zakryly a oba pány jsme uklidňovaly do příjezdu záchranky,“ řekla Kateřina. Záchranné jednotky poté převzali kontrolu nad situací a oba muži nehodu přežili. „Hromadu věcí jsme měly udělat jinak. Ponaučení pro nás například je, že máme vozit vesty v předních dveřích,“ řekla na odlehčení Dana.

Za odvahu hned dvojitá odměna

Přijímací zkoušky nakonec Kateřina po ranním zásahu stihla a do doktorského programu ji vzali. „Byla jsem ráda, že jsem při zkoušce seděla u stolu, protože jsem byla trošku špinavá. Ale to vzhledem k okolnostem vůbec nevadilo,“ vzpomněla Kateřina.

Ředitel jihomoravské policie Leoš Tržil ocenil zákrok obou žen titulem Gentleman silnic. „Nejen záchrana života, ale i to, že nasměrovaly ostatní, co mají dělat, jak mají dělat. To chování bylo příkladné a budu rád, když do budoucna takových řidičů a řidiček bude hodně, protože bohužel ne každý zareaguje tak jak zareagovat má a nezastaví," vyzdvihl Tržil. 

Podobnou situaci už Dana Richterová v minulosti zažila jako přímý účastník. „Já jsem sama byla před pár lety v převráceném autě a kolem projížděla auta a nezastavila. Dodnes si pamatuji ten hrozný pocit,“ líčila své zkušenosti.

Nové Gentlemanky silnic

Gentleman silnic je společný projekt Generali Česká pojišťovna a Policie České republiky, který vznikla v roce 2014. Od té doby bylo předáno 218 ocenění. „V Jihomoravském kraji oceňujeme Gentlemany silnic už po čtrnácté, celkem jsme ocenili dvaadvacet lidí, šestnáct mužů a šest žen včetně Dany a Kateřiny Richterových,“ řekl ředitel projektu Gentleman silnic Jan Marek.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Policie České republiky, Berenika Oudová

Štítky dopravní nehoda, Brno, okres Blansko, Policie České republiky, Gentleman silnic, ocenění

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Matka s dcerou zachránily po cestě na přijímačky život. Dostaly ocenění  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.