Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Lidé v Brně se rozvádějí nejméně v historii a šetří s plynem i vodou, říkají statistiky

PR článek

Objemný balíček dat, statistických údajů i cenných poznatků představuje digitální publikace Brno v číslech, která tradičně shrnuje minulý rok města prostřednictvím statistik. Z publikace dostupné na data.brno.cz například vyplynulo, že moravská metropole je nadále atraktivní pro mladé, díky čemuž mírně roste počet obyvatel. Dochází také k méně rozvodům nebo lidé tolik neplýtvají vodou i plynem. Statistické ukazatele ukazují i to, že silnice jsou stále pod větším náporem automobilů.

Brno, ve kterém podle nejaktuálnějších údajů Českého statistického úřadu žije téměř 400 tisíc obyvatel, si některá data i samo sbírá a samo provádí statistické analýzy. Data umožňují magistrátu lépe porozumět potřebám i problémům města a na podněty reagovat. 

„Jakákoliv snaha o systematické zhodnocení aktuálního stavu prostřednictvím dat a ukazatelů zařazených do různých tematických oblastí je vždy určitým zjednodušením a slouží pouze jako pomůcka, kterou se snažíme tento komplikovaný a provázaný systém města popsat. Brno v číslech představuje jednu z možných cest, jak město a jeho fungování lépe poznat a v návaznosti na to dobře spravovat a smysluplně rozvíjet,“ podotýká radní města Brna pro oblast participace Filip Chvátal

Informační kampaň zaměřenou na Brno v číslech s podtitulem „Rozumějte Brnu lépe“ máte možnost vidět „on-line“ na webu i „off-line“ na plakátech na zastávkách nebo na obrazovkách ve vozech MHD. Kromě toho si zájemci mohou zahrát i datovou šifrovací hru, která je k této datové kampani k dispozici.

Nové sňatky a minimum rozvodů 

Čísla za uplynulý rok velmi dobře ukazují, jak se město proměnilo po vlně pandemie kovidu. Právě koronavirus mnohé sledované jevy výrazně ovlivnil. Týká se to například oblasti manželství, kdy došlo v době pandemie k poklesu uzavřených sňatků. Loni se ale počet lidí, kteří si řekli svoje ano, vrátil na takřka původní úroveň. Navíc si všimněme i dalšího zajímavého jevu. Loni došlo k celkem 659 rozvodům, což je nemenší počet v historii Brna.

„Do jaké míry jsou oba tyto trendy – růst počtu sňatků a pokles počtu rozvodů – dány v čase se zvyšující hodnotou manželství, nebo teprve doznívá vliv kovidového období, nelze v tuto chvíli předjímat,“ konstatují datoví analytici. A jaký byl uplynulý rok z hlediska porodnosti? Loni přišlo v Brně na svět přes čtyři tisíce dětí. Jedná se sice o mírný pokles oproti roku 2021, přesto jde ale o vysoké číslo, které dokládá, že největší moravské město je pro mladé lidi a rodiny stále atraktivní.  

Brňané šetří s vodou i plynem 

Do bilance uplynulého roku se promítla i geopolitická situace. Nejvíce je to možné vidět v oblasti přírodních zdrojů a energií. Například data spotřeby zemního plynu za posledních pět let ukazují, že loni se lidé více uskromnili.

„Mezi lety 2017 a 2020 lze vývoj označit za stagnující. Mírný nárůst nastal v roce 2021. Naopak výrazný pokles byl zaznamenán v roce 2022. Souvisí to s výrazným nárůstem ceny plynu v důsledku válečné agrese Ruska vůči Ukrajině,“ všímají si analytici.  Brňané a Brňanky si neutáhli opasky jen v případě plynu či elektřiny. Daleko více šetří také s vodou.

Spotřeba vody má v průběhu let klesající tendenci. Podle posledních let lze usuzovat, že k dalšímu výraznému poklesu již docházet nebude, zejména pokud se nebudou realizovat projekty zaměřené na šetrné hospodaření s vodou,“ domnívají se brněnští datoví analytici.  

Silnice nabobtnávají 

Nejnovější čísla také potvrdila trend zahušťování automobilové dopravy. Za poslední rok se totiž zhoršila průjezdnost městem. Motoristé tak více času tráví v autě a v kolonách. Je to dáno i tím, že neustále roste počet aut a silnice postupně přestávají stačit.

Počet automobilů v Brně neustále narůstá. Pokles v roce 2013 byl dán vznikem nového registru vozidel, čímž došlo k administrativnímu poklesu (změna a zpřesnění metodiky). V dalších letech se však počty aut pozvolna zvyšují. V posledních letech tento nárůst výrazně pociťujeme, neboť se brněnské silnice dostávají na hranu svých kapacit,“ uvádí datoví analytici. 

Celá digitální publikace je dostupná i v anglické mutaci na webu, kde zájemci najdou i mnoho dalších dat, map, analýz i článků o městě, včetně celé řady sociologických průzkumů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Brno, Statistiky, Data, Magistrát

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé v Brně se rozvádějí nejméně v historii a šetří s plynem i vodou, říkají statistiky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.