Počasí dnes20 °C, zítra21 °C
Neděle 12. května 2024  |  Svátek má Pankrác
Bez reklam

Orly v brněnské zoo ohrožuje skála. Čeká je přesun do bezpečí

Brněnská zoo přestěhuje největší druh orla na světě. Dravce ohrožuje nestabilní skála, která se nachází za voliérou a vyžaduje sanaci. Ptáci proto dostanou nové obydlí s vodním prvkem a hnízdní plošinou, ze kterého se kvůli bezpečnosti ani po opravě svahu nazpátek nevrátí.

S nebezpečným úsekem kamenitého svahu se potýkají v zoologické zahradě v jihomoravské metropoli. Ve špatném stavu je skála za voliérou orla kamčatského, kterého kvůli riziku sesuvu terénu čeká stěhování do jiné části areálu. Podle mluvčího zahrady Michala Vaňáče se skála nachází ve třetí kategorii sesuvných území a riziko deformace je vysoké.

Nový domov opeřenci dostanou vedle expozice sudokopytníků tahrů himalájských. „Bude splňovat současné mezinárodní standardy chovu dravců v zoologických zahradách. Nabídne třeba zázemí pro oddělení mláďat či agresivních jedinců a návštěvnickou vyhlídku," uvedl náměstek primátorky Jaroslav Suchý (KDU-ČSL). Orli v příbytku najdou také vodní prvek a hnízdní plošinu.

S ochrannými opatřeními by město chtělo začít příští rok. I po sanaci ale musí území kontrolovat, a orli se tak už do stávající voliéry nevrátí. „Přesné finanční vyčíslení zatím nemáme, záleží na zpracovaném investičním záměru a dalších pracích. Chceme čerpat dotaci, kterou ale musí podat vlastník, což je město,“ dodal Vaňáč.

Brněnská zoologická zahrada byla otevřena v roce 1953, letos tak slaví 70 let od založení. Je na Mniší hoře v blízkosti Brněnské přehrady na ploše 65 hektarů. Chová kolem 2200 zvířat 400 druhů. Loňská návštěvnost zoo po dvou covidových letech znovu překročila 300 tisíc lidí, přišlo jich zhruba 320 tisíc.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Zoo Brno, Brno, ptáci, dravci, orli, skála, oprava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Orly v brněnské zoo ohrožuje skála. Čeká je přesun do bezpečí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.