Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Brno si pořídilo před radnici mlžící kužely. Lidem poskytnou osvěžení, věří ve městě

Po několika měsících čekání se lidé v Brně dočkali nového uměleckého prvku. Před budovu Nové radnice na Dominikánském náměstí přijely zelené kužely, které připomínají parovodní potrubí. Dílo vyrobené z bronzu nyní podstupuje instalaci a začne naplno fungovat v polovině prázdnin.

Vítězný návrh podle nápadu umělců Tomáše Pavlackého a Michaela Gabriela odklepla brněnská radnice před dvěma lety. Umělecký prvek následně vznikal v dílně v Mníšku u Liberce, aby ve středu dorazil na místo. Na příjezd nové atrakce se přijeli podívat kromě zvědavců také političtí představitelé i tvůrci výtvoru.

„Inspirovalo nás už jen zadání architektonické soutěže, které bylo na vodní prvek. Vodním prvkem je vlastně potrubí, které bude vybíhat z plochy náměstí. Odkazuje to také na svedené řeky a říčky pod Brnem,“ popsal jeden z autorů děl, Tomáš Pavlacký.

Kužely budou stát na ploše veřejného prostoru padesát let. Vyřešila se tím dlouho diskutovaná otázka, čím se náměstí před radnicí zaplní. V minulosti se uvažovalo, že na místo se přesune Merkurova kašna, postaví nové vodní prvky nebo tam zamíří socha Josefa II., kterého pro změnu odmítli Brňané ve veřejném hlasování. 

Podle brněnské primátorky Markéty Vaňkové (ODS), jež se na novinku přišla osobně podívat, poslouží kužely lidem k ochlazení v parných letních dnech. Se zprovozněním se počítá zhruba v polovině prázdnin.

Infantilní, reagovala opozice

Výrobek kreativců budí ve městě vášně prakticky od vyhlášení výsledků soutěže. Negativně se k dílu staví například bývalý primátor Petr Vokřál (ANO) nebo tehdejší opoziční zastupitel Ivan Fencl (SPD) „Vyhrály infantilní zelené óbr klobouky, ze kterých místo vody bude vypouštěna vodní pára. Ta je podle jistých teorií ale skleníkovým plynem, takže v rámci boje magistrátu proti oteplování budou klobouky město oteplovat. Chybka? Ne první,“ sdělil už dříve Fencl.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michal Šťastný

Štítky Brno, Radnice, Umění, Kužely

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Marie Glanczová

to bude využívat menšina na praní prádla, koupání popř.wc

Čtvrtek, 22. června 2023, 21:02Odpovědět

Baron Kocharovski

železný šrot na brněnském náměstí (a k tomu pár milionů do kapes radních)! :-((( KRIMINÁLNÍCI! :-(((

Čtvrtek, 22. června 2023, 19:00Odpovědět

Baron Kocharovski

před radnicí by měli instalovat ŽELEZNOU KLEC, do které zavřou VŠECHNY ZLODĚJE z brněnské radnice! pak zamknout a celou klec odkutálet na prygl a nechat ty SRÁ*ČE utopit, VŠECHNY!

Čtvrtek, 22. června 2023, 18:58Odpovědět

Marie Glanczová

proč všechny tato "umělecká díla" musí být v Brně? abychom my brňáci byli za blbce? nebo že radní v čele s Vaňkovou se na tom obohatí?

Čtvrtek, 22. června 2023, 08:51Odpovědět

Marie Glanczová

na historickém náměstí-radnice, kostel -takový odporný paskvil, který si říká "umění", fuj

Čtvrtek, 22. června 2023, 08:44Odpovědět

Brno si pořídilo před radnici mlžící kužely. Lidem poskytnou osvěžení, věří ve městě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.