Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V Brně ronili slzy za zabitého Roma. Na pohřeb dorazily desítky lidí

Poslední sbohem řekli lidé v Brně tragicky zesnulému mladíkovi, kterého útočník z Ukrajiny zabil Brněnské přehradě před začátkem ohňostrojové show. Na pohřeb Roma, kterému bylo třiadvacet let, dorazily desítky lidí. Případ policisté stále neuzavřeli.

Hloučky příchozích se shromáždili před smuteční síni brněnského Ústředního hřbitova před jednou hodinou. Samotný obřad začal i za přítomnosti faráře o patnáct minut později. Na místo dorazily stovky lidí. Mezi zúčastněnými nebyli výhradně Romové, ale také další kamarádi a známí. Po obřadu následovalo uložení do rodinného hrobu na tamějším pohřebišti. 

Mladého Nicolase zřejmě zabil v sobotu cizinec z Ukrajiny. Policisté ale informaci o národnosti útočníka nepotvrdila. Aktuálně případ vyšetřuje a vyslýchá stále svědky. Podezřelý je ve vazbě. 

Kvůli útoku se rozdmýchalo ve městě mezi oběma menšinami napětí. Dva Ukrajince napadla skupinka tvořená především Romy v centru města, když po nich házela židle a popelníky. Následně se uskutečnilo pietní shromáždění před Janáčkovým divadlem, které ale spíše připomínalo demonstraci.

„Konflikt je indikátor déle trvající nespokojenosti. Samotná smrt mladíka byla spouštěčem emocí, které dlouhodobě ve společnosti bublaly,“ popsal Drbně při demonstraci odborník na extremismus a politolog Miroslav Mareš z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michal Šťastný

Štítky Brno, Romové, Pohřeb, Ukrajina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Diskutér T.

ŠPRITUS SANTUSKLAUSUS - TO MUSELO POTOM HŘMĚT V NĚJAKÉ PALUŠI TO PLAKÁNÍ NAD ZESNULÝM PRACANTEM.....doufám, že cestou ze hřbitova si zase v šalině nepouštěli tu svoji romsko-cigánskou hudbu a nechtěli po cestě opět pokuřovat, jak tomu bylo v osudnou sobotu.....myslím, že se asi na týden ponaučí....NEMÁM OPĚT CO DODAT!!!!

Středa, 21. června 2023, 14:24Odpovědět

František Koudelka

Je to tragédie, protože zemřel jediný pracující Rom v Brně.

Středa, 21. června 2023, 11:06Odpovědět

Marie Glanczová

opět mladík a cizinec....trapné

Středa, 21. června 2023, 08:26Odpovědět

V Brně ronili slzy za zabitého Roma. Na pohřeb dorazily desítky lidí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.