Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Brno chce ubytovat holuby ve vlastních holubnících

Vlastní městské holubníky, které pomohou regulovat počet opeřenců v ulicích, si chtějí pořídit v Brně. Díky novým domovům budou holubi kálet a snášet vajíčka na kontrolovaných místech. Magistrát chce s nabídkou ptačích příbytků oslovit městské části.

Snížení nepořádku v ulicích i zlepšení přemnožení holubů, kteří si rádi hoví v centrech větších měst, si Brno slibuje od založení holubníků. Zařízení, v němž opeřenci hnízdí v párech, je podle města efektivní cestou k redukci ptačí populace. „Snižování počtu holubů se často řeší deratizací, odstřelem, nebo nasazením dravců. To je dle mého názoru velmi nehumánní, a navíc je to finančně nákladné a nejde o dlouhodobě efektivní řešení," řekl náměstek primátorky města Brna Jaroslav Suchý (KDU-ČSL).

Holubník uchvátil brněnské zástupce na Gymnáziu Matyáše Koperníka v Bílovci. Na některých místech Evropy se díky nainstalovaným holubníkům s částečným odběrem vajec podařilo snížit populaci holubů až o polovinu. Jeden půdní holubník, který je nejjednodušší na údržbu, vyjde na 150 až 200 tisíc korun a pojme stovky ptáků.

Díky domovům pro domestikované opeřence ušetří město na úklidu trusu z ulic. Ptáci totiž ve společných příbytcích tráví až osmdesát procent dne. Holubí výkaly znečišťují fasády domů a zároveň jsou potenciálním nebezpečím pro okolí. Brno momentálně zjišťuje, zda by o holubníky měly zájem některé městské části.

„Potřebujeme také znát minimální počet holubníků, který by stav v brněnských ulicích zlepšil. Proto mimo jiné hodláme zjistit celkový počet holubů v Brně. Zatím neznáme přesné číslo, ale mělo by jít o tisícovky jedinců,“ uvedl náměstek Suchý.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto KDU-ČSL

Štítky holubník, čistota, přemnožení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Diskutér T.

VE SVĚTĚ TO FUNGUJE JIŽ DLOUHO A NEMÁ TO CHYBU.

Úterý, 13. června 2023, 01:42Odpovědět

Brno chce ubytovat holuby ve vlastních holubnících  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.