Počasí dnes20 °C, zítra20 °C
Pátek 10. května 2024  |  Svátek má Blažena
Bez reklam

Nové lavičky na nádraží vybízí k alkoholovým dýchánkům, všímají si v Brně

Prostor před brněnským hlavním železničním uzlem se po nedávné rekonstrukci nedávno proměnil v pěší zónu. Změny si pochvalují i lidé holdující alkoholu, kteří využívají nové lavičky k posezení i jako vítaný úkryt před sluncem. Pomyslné vidle do dýchánků ale hází strážníci. Lidem totiž berou lahve a problematiku řeší i politici.

Hlavní železniční uzel a jeho okolí patří mezi nejvytíženější místa moravské metropole. Lokalita doznala změn, po kterých došlo k omezení aut na úkor pěších. Nový je také mobiliář, který si oblíbili mnozí Brňané. Někteří ale přitom nedodržují vyhlášky, jako naposledy jednačtyřicetiletý muž a jeho o rok mladší známa. Oba si o víkendovém poledni vegetili na posezení pod stromem, kouřili a popíjeli víno. Za nedlouho se o dvojici začali zajímat strážníci. 

Ačkoliv je hlídka důrazně upozornila, že pití alkoholu je na tomto místě zakázané, podezřelý se neudržel a přímo před ní si dopřál další doušek. Jen o chvíli dřív se přitom dušoval, že 'vezme kočenu', odvede ji pryč a společně se odeberou domů,“ popsal mluvčí Městské policie Brno Jakub Ghanem

Pár strážce brněnského zákona neposlechl. Strážníci nakonec naznali, že na potížisty bude nejvíce platit, když jim seberou dvě plastové lahve s vínem. „Výzvu k dobrovolnému vydání alkoholu muž neuposlechl. Případ míří do správního řízení a za porušení vyhlášky tam hrozí stotisícová pokuta,“ dodal Ghanem s tím, že pití alkoholu na veřejnosti postihovali strážníci u hlavního nádraží a v jeho okolí jen za uplynulý týden bezmála sedmdesátkrát.

V Brně zatraktivnili nádraží. Město omezilo dopravu a lidem koupilo nové lavičky

Atraktivnější a klidnější je okolí brněnského hlavního nádraží, kde po téměř čtvrt roce s předstihem skončily stavební práce. Město v lokalitě železničního uzlu omezilo dopravu a zvýhodnilo chodce, kteří si užívají více prostoru i nového mobiliáře.

Lavičky řeší i politici 

Nový mobiliář zaznamenali rovněž politici. Například opoziční politici úřadu Brno-střed, na jehož území se nádraží nachází, se bojí zrušení laviček. „Lavičky ve veřejném prostoru nejsou samoúčelné. Kromě jiného jsou důležité pro lidi, co si potřebují při pohybu městem aspoň chvíli odpočinout. Senioři, kterých není vůbec málo, jsou jenom jednou takovou skupinou. Čím hůř se jim po městě pohybuje, tím dřív se stávají závislí na pomoci druhých. Tím dřív přestávají být aktivní a tím víc pak vytváří nároky na zdravotní péči z veřejných rozpočtů,“ uvedla například na Facebooku opoziční zastupitelka Jasna Flamiková (Zelení).

Městský úřad ale uklidňuje, že rušení mobiliáře není na pořadu dne, jak prezentuje opozice. „Nikdo konkrétní návrh, kterým by se musela zabývat rada a zastupitelstvo, nepředložil. Pouze se o tematice vedla diskuze na komisi,“ sdělila Drbně mluvčí Městské části Brno-střed Kateřina Dobešová.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michal Šťastný

Štítky Brno, Nádraží, Rekonstrukce, Alkohol, Strážníci

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lenka Kuchařová

Kdekoli se v Brně objeví nějaké lavičky,tak je to především prostor pro pochybná individua počínaje útočícími Romy a konče alkoholiky všeho druhu včetně různých bezdomovců.Je mi líto všech strážníků,kteří tohle musí denně řešit.

Čtvrtek, 29. června 2023, 00:58Odpovědět

Diskutér T.

Když se něco udělá pro návštěvníky Brna - hned to tu nějací ožralové a fetoši dokáží zabrat a matka s dítětem si nemá ani kde sednout a sníst bagetu, protože se tam válí hovada a smrdí, jak tchoři....

Úterý, 13. června 2023, 15:16Odpovědět

Marie Glanczová

konečně to tam vypadá slušně, ať budou lavičky kdekoli vždycky se najdou individua kteří se na ně bude posadí. Alkoholové dýchánky tam asi má i autor-podle sebe soudím tebe?

Úterý, 13. června 2023, 14:23Odpovědět

Nové lavičky na nádraží vybízí k alkoholovým dýchánkům, všímají si v Brně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.