Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Firmy mají dost peněz na mzdy zaměstnanců, říká odborník z národního institutu

Vysoký růst mezd, který byl pro lidi citelný v posledních měsících a čtvrtletích, znamená, že firmy mají pro své zaměstnance dost peněz na mzdy. Tvrdí to ekonom z Národního institutu pro výzkum socioekonomických dopadů nemocí a systémových rizik (SYRI).

Česká republika se může dlouhodobě chlubit jednou z nejnižších měr nezaměstnanosti v Evropě. V květnu klesla na 3,5 procenta. „Zajímavým aspektem je vyšší nezaměstnanost u žen, která se poslední dva roky drží oproti mužům na stabilně vyšších hodnotách,“ řekl ekonom Jakub Grossmann z národního institutu SYRI sdružujícího odborníky z českých univerzit.

Bez práce je v Česku téměř 254 tisíc osob, přičemž počet volných pracovních míst roste. Lidé, kteří práci mají, zaznamenali v posledních kvartálech průměrně vyšší částky na výplatních páskách. Nominální mzda v prvním čtvrtletí roku 2023 meziročně narostla o 8,6 procenta. 

„Vysoký růst mezd v posledních kvartálech ukazuje, že firmy mají pořád dostatečné prostředky pokrýt mzdové nároky zaměstnanců. To z celkového pohledu vývoje na trhu práce naznačuje, že k jeho očekávanému výraznému zchlazení došlo jen omezeně a dále se bude spíše přehřívat. To bude souviset s pozitivním výhledem české ekonomiky, a tedy i vyšší poptávkou po práci v nadcházejících měsících,“ řekl Grossmann.

Podle údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem činila průměrná hrubá mzda v prvním čtvrtletí letošního roku 41 265 korun. Reálná mzda, která se odvíjí od výše životních nákladů, však od roku 2021 klesá kvůli inflaci. V roce 2023 meziročně poklesla o 6,7 procenta. 

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com/vjkombajn

Štítky finance, mzdy, národní institut pro výzkum socioekonomických dopadů nemocí a systémových rizik

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Firmy mají dost peněz na mzdy zaměstnanců, říká odborník z národního institutu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.