Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Lidé z brněnského Bronxu můžou relaxovat v novém parku

Malý parčík, který oživí prostor u ubytovny v brněnských Zábrdovicích, vznikl na rohu ulic Vlhká a Cejl. Novou travnatou plochu s hřištěm doplňují díla umělkyně Kateřiny Šedé, která se na zvelebování oblasti takzvaného brněnského Bronxu dlouhodobě zaměřuje.

Lavičky, velké dřevěné lehátko, houpačka pro děti i basketbalový koš. Místo, na kterém ještě donedávna nikoho nenapadlo relaxovat, se v Brně proměnilo v zelení porostlý park. Nový mobiliář dostala plocha před ubytovnou Pohoda díky projektu, jenž se zaměřuje na oživení lokality okolo ulice Cejl. Úprava dříve neosvětleného a zašlého prostoru vyšla na 4,5 milionu korun. 

Podle mluvčí městské části Brno-střed Kateřiny Dobešové vysázeli odborníci v parku šest bříz. Trávu i nové stromky dosud chránily ploty. „Travnatá plocha tvoří přibližně tři pětiny plochy parku, další dvě pětiny zabírá herní plocha z propustného betonu a také částečně mlatu," informovala mluvčí.

Návštěvníky parku Pohoda lákají k odpočinku nejen lavičky, ale také velká černobílá křesla. Betonové ušáky s malovaným vzorem váží přes půl tuny a barevně ladí s dalšími uměleckými prvky rozmístěnými v lokalitě, která bývá označována za sociálně vyloučenou. Za vznikem křesel stojí výtvarnice Kateřina Šedá, o zbytek se postarali architekti z kanceláře ORA. 

„Z místa, kterým se jen procházelo, jsme vytvořili prostor, v kterém budou sousedé rádi trávit svůj volný čas. Zároveň jsme chtěli vytvořit vizuálně silné místo s jedinečným charakterem a identitou,“ řekl k návrhu jeden z autorů Jan Veisser.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Kateřina Benáčková

Štítky brno-střed, park, brněnský bronx, cejl

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lenka Kuchařová

Nájemníci z brněnského Bronxu nic jiného,naž stále odpočívat,neumí a ani nechtějí.

Pondělí, 12. června 2023, 18:59Odpovědět

Jaroslav Šálovský

V Bronxu a lidé? Autor asi žije na jiné planetě.

Čtvrtek, 8. června 2023, 05:59Odpovědět

Lidé z brněnského Bronxu můžou relaxovat v novém parku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.