Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

V Brně končí s chovem lachtanů. Poslední samec Sema zemřel

Smutná zpráva přišla z brněnské zoologické zahrady. Zemřel samec lachtana medvědího Sema, který byl deset let oblíbencem návštěvníků. Jelikož se jednalo o posledního lachtaního zástupce, končí v Brně s chovem, který se v budoucnu nejspíše kvůli nevyhovujícímu zázemí expozice v dohledné době neobnoví.

Sema pocházel z Ruska, kde zhruba šest let bavil lidi z Rostova na Donu. V roce 2013 ale zamířil do Brna, kde až donedávna dělal radost příchozím. Pro brněnskou zoo byla smrt lachtana o nečekaná a nepříjemná zpráva. Navíc nikdo dlouho přesně nevěděl, proč zhruba šestnáctiletý ploutvonožec zemřel. Odpověď přinesla až podrobná pitevní zpráva, na kterou v Brně čekaly několik týdnů. 

Podle výsledků pitvy bylo příčinou úhynu více faktorů. Byl to věk a degenerace hypofýzy, která řídí celou řadu hormonálních dějů a způsobila nedostatečnou obranyschopnost organismu. Mohly se tak projevit potenciálně patogenní bakterie, které by u zdravého zvířete jinak nebyly příčinou úhynu,“ řekl Drbně mluvčí Zoo Brno Michal Vaňáč.

Konec chovu 

Smrt Semy znamená pro bystrcký domov zvířat faktický konec chovu lachtana medvědího, kterému se brněnská zoo věnovala jako jediná v Česku a jedna z osmi na světě. Samec byl poslední lachtaním zástupcem na Mniší hoře, kde do roku 2016 žily ještě dvě samice Vafla a Čeburaška. Obě zvířata ale krátce po sobě zemřela, a tak zbyl pouze Sema, jehož nástupci jsou v nedohlednu.

„Prostory lachtaní expozice jsou ve špatném technickém stavu a nedovolují nám, abychom chov nyní obnovili. Jednáme aktuálně o tom, jak objekt využijeme. Informace jsou pro nás ale stále čerstvé, takže finální rozhodnutí zatím nepadlo,“ popsal Vaňáč.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zoo Brno

Štítky Brno, Zoo, Lachtani, Expozice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karel Rada

Zvířata na rozdíl od homo sapiens NEUMÍRAJÍ, ale HYNOU!

Středa, 7. června 2023, 15:30Odpovědět

V Brně končí s chovem lachtanů. Poslední samec Sema zemřel  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.