Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Odborníci spočítali hraboše. Je jich stále hodně, konstatují

Populace hraboše polního v posledních týdnech klesá, ale stále překračuje práh škodlivosti. Celostátní průměr je 127 aktivních východů z nor na hektar, což je 2,5krát více, než je stanovený práh škodlivosti. Nejhorší situace zůstává na Moravě v Olomouckém, Jihomoravském a Zlínském kraji, kde je práh škodlivosti překročen v průměru sedmkrát. Hraboši tak zůstávají rizikem v porostech krmných plodin a ohrožují i výsadbu mladých stromků, uvedla mluvčí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského Ivana Kršková.

Květnový monitoring se dělal ze dvou třetin v jednoletých porostech, tedy v obilí, řepce či kukuřici, převážně v jařinách, menší část se dělala v ozimých porostech. V nich už se počty aktivních východů dostaly pod práh škodlivosti. Mnohem horší situace však panovala v krmných plodinách a v trvalých porostech. Zde se průměrné hodnoty pohybovaly na úrovni 444 východů z nor na hektar, což je téměř devětkrát překročený práh škodlivosti. V mezikrajském srovnání je nejhorší situace ve Zlínském kraji a například v katastru Žalkovic na Kroměřížsku bylo zjištěno 8 tisíc aktivních východů z nor. V Čechách je nejhorší situace na Kutnohorsku. „V současnosti je zřejmé, že stavy hrabošů už počasí nijak neovlivní," uvedla Kršková.

V místech, kde hraboší populace překračuje práh škodlivosti, je stále možné klást do nor rodenticidy určené k hubení hrabošů. Nyní už je to však v porostech obtížně uskutečnitelné a podmínky to umožňují především u porostů širokořádkových plodin, jako je kukuřice. "Mimo ruční vkládání do nor je možné využít strojové aplikace rodenticidů do umělé nory," uvedla Kršková. Nařízení o výjimečném použití rodenticidů platí do 21. června. Letošní stavy hrabošů jsou nejvyšší za mnoho posledních let a převyšují i počty z kalamity v létě roku 2019.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Archiv Drbny

Štítky Zemědělství, Hraboši, Úroda, Ekonomika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Diskutér T.

Hrabošů je ale nejvíc ve vládě přátelé!!!

Pondělí, 19. června 2023, 05:49Odpovědět

Marie Glanczová

hodně? to je dost trapné a směšné vyjádření od "odborníků". Odborníci na co?

Pondělí, 5. června 2023, 12:41Odpovědět

Lidina Lyda

hodně ... takovou číslovku jsme ve škole nebrali

Neděle, 4. června 2023, 12:51Odpovědět

Odborníci spočítali hraboše. Je jich stále hodně, konstatují  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.