Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Začínali na statku se čtyřmi pytli kávy. qb coffee roasters slaví 10 let, buďte u toho s nimi

PR článek

Káva je v posledních letech v České republice fenoménem. Své o tom ví majitelé qb coffee roasters Michal Graman a Daniel Šperka, kteří se v kávové komunitě pohybují dlouhá léta. Jejich pražírna slaví desetileté výročí, a to je pořádný důvod k oslavě.

Samotný příběh qb coffee roasters se začal psát kolem roku 2012. I když s kávou koketovali mnohem dříve, právě v roce 2012 už se podle Michala kafe, které s Danem zkoušeli pražit v Rouchovanech v bývalém chlívku, dalo pít. „V té době nebylo nikde moc informací, jak se to má dělat správně. Šli jsme na to stylem pokus – omyl. Ale chtěli jsme se to naučit, objížděli jsme kurzy, semináře, trénovali jsme,“ vzpomíná na začátky Michal. „Měli jsme tehdy v předělaném statku, který byl opravdu chlívkem, udělanou malou pražírnu, v rohu jsme měli čtyři pytle s kávou a mysleli si, jaké nemáme bohatství,“ popisuje se smíchem.


Začátky na statku Rouchovany, rok 2012. Foto: archiv qb coffee roasters

Během deseti let, které letos s pražírnou slaví, se museli několikrát stěhovat. Finální destinací se jim stal objekt ve Veslařské ulici. „Je to budova z roku 1936, prvorepubliková klubovna Českého veslařského klubu, která už úplně původně v rámci veslařského klubu sloužila jako kavárna a cukrárna. Když jsme se na to přijeli poprvé podívat, věděli jsme, že to je ono. To místo má neskutečné kouzlo,“ popisuje Michal. Jeho slova potvrzuje fakt, že i když se nejedná o centrum Brna, lidé si sem za tu dobu cestu našli. Spolu s pražírnou tady totiž otevřeli i espresso bar. Kombinace výborné kávy, skvělého prostoru a štěstí na lidi, se nakonec ukázala být tou pravou esencí.

Jsme kávoví holisti. Důležitá je pro nás při výběru hlavně chuť, říkají majitelé qb coffee roasters

Daniela Šperku a Michala Gramana svedla dohromady práce, ještě více ale láska ke kávě. Jednoho dne se rozhodli, že chtějí do kávového světa proniknout víc, a tak se začal pomalu psát příběh brněnsko-budějcké pražírny qb coffee roasters. Jak...

„Dobré kafe v rámci republiky dělá opravdu hodně pražíren. Češi v tomhle ohledu patří na špičku kávové kultury. Je proto důležité mít tam i něco navíc. U qb je to podle mě možná ta cesta, kterou jsme si zvolili. Nekoukáme příliš na cuppingové skóre, kafe nám musí chutnat, děláme to tak, jak to cítíme. A máme ohromné štěstí nejen na zákazníky, ale i na zaměstnance a brigádníky. Ti všichni dělají qb tím, čím je,“ dodává jeden z majitelů pražírny.

A protože deset let není málo, chystají v Brně oslavu pro všechny zákazníky, klienty, zaměstnance, ale i pro ty, kteří fandí dobré kávě. „Bude to takový malý festival. Pracovně jsme ho nazvali „Káva, drinky, bublinky“. Chceme tak poděkovat všem, kteří jsou v tom s námi, bude tam hudba, dobré jídlo a pití. Pokazit to může jen počasí, ale už jsme si ověřili, že Brňáky neodradí ani déšť a vítr, takže vlastně není důvod se bát,“ směje se Michal.

qb krabičky s výběrovou kávou. Foto: archiv qb coffee roasters

Narozeniny oslaví qb v sobotu 3. června od 13 hodin. Hudební program začne okolo 15 hodiny a postará se o něj Zana & JK s kapelou, na kytaru zazpívá a zahraje Radek Třeštík a těšit se můžete také na brněnského hudebníka Kistenna. Ke každé dobré party patří i dobré jídlo, a to připraví restaurace Kohout na víně. K pití bude pivo z Pivovaru Moravia, víno z Vinařství Plenér a Vinařství Vajbar. Drinky vám namíchají na qb baru.

Všechny informace k akci najdete taky ve facebookové události 10. narozeniny qb, a taky na IG profilu qb.coffee

Hodnocení článku je 98 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky qb coffee roasters, káva, gastronomie, výběrová káva, Daniel Šperka, Michal Graman, pražírna, výročí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Začínali na statku se čtyřmi pytli kávy. qb coffee roasters slaví 10 let, buďte u toho s nimi  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.