Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Brněnská univerzita za miliardy rozšíří kampus. Do Bohunic přestěhuje fakultu

Na stavbu více než dvoumiliardového objektu se chystá brněnská Masarykova univerzita (MUNI). Škola dostala stavební povolení na rozšíření kampusu v Bohunicích. Do nové budovy, která propojí vzdělávání s výzkumem, se přestěhuje Farmaceutická fakulta.

Moderní budova, s jejíž stavbou se začne v létě, poskytne zázemí pro studenty a vědce z oblasti farmakologie i biomedicíny. Otevření nového šestipatrového provozu plánuje MUNI na rok 2026. Díky budově za 2,5 miliardy korun se Farmaceutická fakulta přiblíží výzkumným centrům v areálu bohunického kampusu. 

V objektu vzniknou například vybavené podzemní laboratoře, které umožní výrobu menších certifikovaných šarží léků pro spolupracující společnosti. Vysokoškoláci si tak reálnou výrobu vyzkoušejí už při studiu. „Věříme, že by to ve výsledku mohlo vést k intenzivnějšímu vývoji léků, což by mohlo přispět k lékové soběstačnosti České republiky i dalších států Evropské unie, neboť se dá očekávat, že se najde řada firem, které budou chtít následně vyrobit klinické šarže,“ vysvětlil děkan Farmaceutické fakulty MUNI David Vetchý.

Farmaceutická fakulta přešla pod Masarykovu univerzitu z tehdejší Veterinární a farmaceutické univerzity Brno v roce 2020. Objekt v Bohunicích, v němž najde dlouhodobé sídlo, bude podle vedení univerzity energeticky šetrný. V plánu je využívání tepla z geotermálních vrtů, akumulační nádrž zadržující dešťovou vodu nebo instalace fotovoltaických panelů.


Vizualizace nové budovy, do níž přesídlí Farmaceutická fakulta MUNI. FOTO: MUNI

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Masarykova univerzita

Štítky stavba, masarykova univerzita, farmacie, výzkum

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnská univerzita za miliardy rozšíří kampus. Do Bohunic přestěhuje fakultu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.