Počasí dnes33 °C, zítra23 °C
Neděle 30. června 2024  |  Svátek má Šárka
Bez reklam

V Brně skončila abnormálně dlouhá topná sezona. Lidé na teple šetřili

Příchod náhlého oteplení znamená pro brněnské domácnosti uzavření kohoutků radiátorů. Teplárny Brno přerušily k 22. květnu dodávky tepla. Letošní chladné období trvalo déle než loni a o deset dní přesáhlo dlouhodobý normál topné sezony.

Teplo proudilo do brněnských domovů nepřetržitě od 19. září. Topná sezona tak trvala 245 dní, o sedmnáct dní déle než v roce minulém. Na dodávkách se potvrdilo, že lidé na topení letos šetřili. Spotřebu tepla snížili průměrně o deset procent. Za jeden gigajoule platí Brňané od března 1 485 korun. 

„Vloni jsme přestali topit už počátkem května, letos chladnější počasí přetrvávalo přece jen o něco déle. Podle předpovědi meteorologů se ale zdá, že toto první přerušení se stane také definitivním ukončením topné sezony 2022/23,“ informoval generální ředitel Tepláren Brno Petr Fajmon.

Pokud teploty v Brně znovu klesnou, může dojít k obnovení dodávek tepla. Podmínkou je, aby se dva po sobě jdoucí dny snížila průměrná denní teplota pod 13 °C a meteorologové na další den neohlásili vzestup teplot. 

Topná sezona 2022/23 trvala o deset dnů déle než činí dlouhodobý normál Tepláren Brno. A to přes to, že byla průměrná teplota v hlavní části sezony vyšší než v roce předchozím. Od října do dubna se pohybovala okolo 5,5 °C. „Nejchladnějším měsícem byl prosinec s průměrnou teplotou 0,8 °C,“ upřesnil finanční ředitel brněnských tepláren Přemysl Měchura.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Kateřina Benáčková

Štítky teplárny brno, topná sezona, počasí, teplota

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Emil Figl

Marie G., rebelující důchodkyně, určitě topila celou zimu i jaro na 28•

Pátek, 26. května 2023, 09:09Odpovědět

V Brně skončila abnormálně dlouhá topná sezona. Lidé na teple šetřili  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.