Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Brňané si na židovském hřbitově připomněli oběti holokaustu. Pietní setkání navštívil i premiér Fiala

Nacistickou perzekuci Židů a období holokaustu si připomněli lidé na židovském hřbitově v Brně. Na tryznu dorazil i premiér Petr Fiala (ODS), který zdůraznil, že je potřeba přemýšlet nad příčinami vedoucími k této tragické události. Na pietním setkání vystoupil také přeživší terezínského ghetta.

Tryzna za židovské oběti nacistů se koná pravidelně v Terezíně na Litoměřicku od vždy třetí květnovou neděli. Tradičně se pořádá i v Brně, kde žila početná židovská komunita a židovský hřbitov v Židenicích patří k nejrozlehlejším v Česku.

K holokaustu vedl antisemitismus, netolerance, rasistické zákony. Je dobré, že ještě můžeme slyšet pamětníky a uvědomit si, jaká hrůza zasáhla osudy našich spoluobčanů. Proto je důležité si tyto události nejen připomínat, abychom je nemuseli prožívat znovu,“ řekl Fiala. Podle premiéra je dnes důležité bojovat s nenávistí k druhým, lidé by měli šířit slušnost a respekt. „Je to prevence toho, aby se ve společnosti nešířil neklid, nenávist a to, co může vést k tragickým výsledkům, které si na začátku třeba nedovedeme ani představit,“ dodal.

Na pietním setkání vystoupil i Petr Haimann, který strávil tři roky v terezínském ghettu jako dítě. Svou vzpomínkou řeč zakončil přáním. „Doufám, že už toto nikdy nebude,“ řekl.

Kromě české hymny zazněla na závěr vzpomínkové akce i hymna izraelská a hymna židovského státu, který vznikl jako výsledek hrůz druhé světové války v roce 1948.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Židovská obec Brno

Štítky historie, Fiala, Židé, holokaust, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brňané si na židovském hřbitově připomněli oběti holokaustu. Pietní setkání navštívil i premiér Fiala  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.