Počasí dnes24 °C, zítra22 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

V Moravském krasu letos poprvé oželí sokolí mláďata. Za prázdná hnízda může predátor, říkají strážci

Nešťastný rok čekal na páry sokola stěhovavého zabydlené v Moravském krasu. Letos poprvé se ani jednomu z nich nepodařilo vyvést na svět mláďata. Strážci přírody chráněné krajinné oblasti na místě monitorují tři hnízda. Jedno na Býčí skále, kde vajíčka vychladla, a dvě na severu krasu, tam jsou hnízda prázdná. Sokoli by se mohli pokusit o druhou snůšku, šance jsou ale velmi malé.

Za prázdná hnízda na severu krasu pravděpodobně může útok výra velkého, kuny či jiného predátora. „Útok a usmrcení mláďat výrem velkým se nám potvrdil v jednom hnízdě. Protože známe místo, kde výr hnízdí, kolega ho navštívil a objevil zbytky sokolích mláďat. K predaci muselo dojít pravděpodobně někdy v noci nebo k ránu 17. května,“ uvedl strážce chráněné krajinné oblasti Radovan Mezera. Stejný výří pár podle něj vyplenil totéž sokolí hnízdo v roce 2019.

Mláďata nebudou ani na Býčí skále, kde kvůli hnízdění vzácného ptáka platil pro turisty zákaz vstupu před skálu. Strážci začátkem května omezení odstranili, důvodem bylo právě to, že pod hnízdem našli dvě mrtvá mláďata sokola stěhovavého. „Nevíme, co přesně se stalo, ale samičku něco vyplašilo a do hnízda se už nevrátila. V hnízdě zůstala dvě vajíčka, která vychladla,“ dodal Mezera. Podle něj se mohl do hnízda pokusit dostat nějaký predátor nebo sokola vyrušil člověk.

Vzácní dravci se v Moravském krasu poprvé uhnízdili před sedmi lety, a to zhruba po půl století. Na Býčí skále sokoli zahnízdili poprvé v roce 2017, od té doby obvykle vyvedli jedno mládě. Sokolům se dařilo i v dalších hnízdech, kde mívali kolem čtyř mláďat.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Dům přírody Moravského krasu

Štítky Býčí skála, Moravský kras, orli

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Moravském krasu letos poprvé oželí sokolí mláďata. Za prázdná hnízda může predátor, říkají strážci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.