Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Brno po letech čekání chystá proměnu bývalého vojenského areálu. Postaví tam ovál pro bruslaře

Přibližně deset let plánuje brněnská radnice vybudovat sportoviště v areálu u Anthroposu. Vedení města nyní vybralo firmu, která pozemky dříve užívané armádou přemění na rekreační zónu. V Pisárkách v následujících letech vyrostou například hřiště na badminton a volejbal nebo inline dráha.

Snahy Brna vybudovat sportoviště v brněnských Pisárkách sahají až do roku 2014, kdy radnice začala vyjednávat s Ministerstvem obrany o odkoupení tamního nevyužívaného vojenského areálu. Magistrát získal pozemky o pět let pozděj za 11 milionů korun, fotbalové hriště a přilehlé území převedlo Ministerstvo obrany městu bezúplatně.

Podle dřívějších plánů měli dělníci s moderním atletickým komplexem letos finišovat, jenže kvůli různým důvodům se nakonec celá akce posunula. Nyní město vybralo firmu, která projekt vybuduje a stavba se tak dostala do první ze tří etap. „Nejvýhodnější nabídku ve výši 177 milionů korun podala společnost Metrostav DIZ. Výrazným pozitivem je, že je návrh je o přibližně 73 milionů levnější než naše původní odhady nákladů,“ uvedla brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS).   

Cyklostesky a střelnice 

Pracovníci ale musí se stavbou počkat, než získají povolení, proti kterému byly v rámci řízení vzneseny námitky. V areálu poté vznikne celá řada sportovišť. „V místě dřívějšího fotbalového hřiště se vybuduje 200metrový in-line okruh. Ten bude díky svým parametrům splňovat požadavky i na pořádání závodů. Na vnějším obvodu stávajícího hřiště vznikne 500metrový okruh. Počítáme s tím, že se areál propojí s cyklostezkami, které budou procházet napříč celou lokalitou. Na své si na speciálním okruhu přijdou také jezdci na horských kolech. Na víceúčelovém pískovém hřišti si návštěvníci zahrají badminton nebo plážový volejbal,“ popsal radní města Brna pro oblast sportu Tomáš Aberl (TOP 09).

Součástí bývalého vojenského komplexu je i památkově chráněna budova bývalé střelnice. „Střelnici chceme vrátit její původní podobu, jak ji známe z dobových fotografií. Rekonstrukci jsme již dříve projednali se zástupci Národního památkového ústavu a Odboru památkové péče Magistrátu města Brna. Jak střelnice, tak objekt tělocvičny totiž v posledních desetiletích bohužel chátraly a jsou v havarijním stavu,“ přiblížil náměstek primátorky Jaroslav Suchý (KDU-ČSL), který měl projekt na starost v minulých letech.

Na papíře je toho více

V Brně se uvažuje o výstavbě i dalších sportovišť. Magistrát před dvěma lety představil plán vybudovat v místě bývalého hokejového stadionu za Lužánkami rychlobruslařský ovál nebo novou plochu pro hokej či míčové sporty. Ještě loni radnice slibovala, že s investicí za přibližně 190 milionů korun začne letos. Plány ale musela na další rok pozastavit.

V těsné blízkosti možné stavby se nachází rovněž chátrající fotbalový stadion, k jehož opravě se město nemá ani po vyhraném sporu s podnikatelem Liborem Procházkou. V různých fázích se nachází i další zamýšlená sportoviště. Město například představilo projekty na výstavbu hokejové haly na výstavišti, cyklistického velodromu v Hněvkovského ulici a vodáckého kanálu na Svratce.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MMB, Arch.design

Štítky Athropos, sportoviště, investice, Pisárky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Marie Glanczová

a tomu věří kdo? zase si radní rozdělí 73milionů na úkor brňáků - není vám to už trapný, můžete klidně spát paní Vaňková?

Úterý, 2. května 2023, 09:57Odpovědět

Jaroslav Šálovský

CyklosteSky? Jako fakt? Johano, naliskej si rovnou.

Pondělí, 1. května 2023, 15:04Odpovědět

Brno po letech čekání chystá proměnu bývalého vojenského areálu. Postaví tam ovál pro bruslaře  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.