Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Do brněnských ulic naběhli maturanti. Přijímají hotovost i platební karty

Piráti, postavy z Harryho Pottera či Šmoulové. Brněnské centrum zaplnili studenti, kteří si pomocí zpěvu či po domácky vyrobeného občerstvení vydělávají na závěrečný maturitní večírek. Kolemjdoucí obchází s kasičkou, jejíž součástí je i takzvaný QR kód. Lidé tak mladým platí hotově i kartou.

Poslední zvonění je tradiční aktivita českých středních škol a gymnázií. Jedná se o závěrečný den výuky před svatým týdnem, který slouží maturantům k učení se na zkoušku z dospělosti. Místo klasických vyučovacích hodin se převléknou do kostýmů a masek a žádají lidi na ulici o finanční příspěvek.

Kromě vybírání drobných do kasičky mladí přišli letos s inovací. Vytiskli si QR kódy, čímž doběhli lidi, kteří u sebe nenosí hotovost. „Stačí naskenovat kód a přispějete nám platební kartou na mobilu. Dáváme to také na sociální sítě, lidi posílají peníze i z pohodlí domova,” vysvětlila jedna z maturantek Petra Luňáková

Brňané nejsou vždy štědří 

Studenti se setkávají s různými reakcemi od kolemjdoucích. Mnozí jsou sice štědří a sami při předání drobného příspěvku zavzpomínají na svá studijní léta. Jiní Brňané ale škudlí. „Stává se, že po nás lidi křičí, že nejsou charita. Nebo ať najdeme brigádu a neobtěžujeme slušné pracující lidi,” uvedla studentka Lenka z Gymnázia Matyáše Lercha.

Mladí mají ale recept i na skrblíky. Kdo nepřispěje, čeká ho trest. Pokud lidé nevyloví z peněžek drobné, může se stát, že schytají spršku smradlavou voňavkou nebo je mladí umažou barvou.


 

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Brno, Maturanti, Poslední zvonění, Studenti, Centrum

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Baron Kocharovski

to: Marie Zahradníková
platební karty příjmat mohou - jednoduše ji odevzdáš (a je to)! ;-D

Pondělí, 1. května 2023, 11:55Odpovědět

Marie Zahradníková

Co je to za hovadinu,jak můžou přijímat platební karty?autorka článku je poněkud prostoduchá .

Sobota, 29. dubna 2023, 17:12Odpovědět

Baron Kocharovski

autorka článku by si měla dát pár facek (a nebo dostudovat češtinu)! napsat, že: "...čímž doběhli lidi, kteří u sebe nenosí hotovost...," DOBĚHLI?! a to jako proč doběhli?! :-OOO
a jinak není mi jasné, že by kolemjdoucí byli POVINNI přispívat?! :-((( je to snad dobrovolné, nebo už ne?! :-((( a: "schytají spršku smradlavou voňavkou nebo je mladí umažou barvou...," to už je za hranou, ne?! nějaké smrady nebo barvu, to asi na kolemjdoucí "lít" prostě nelze. a jestli si toho "studenti" nejsou vědomi, pak jsou IDIOTI a mohou na to dojet!
a těm rozumným studentům: krásný ples (i vzpomínky)! ;-)

Sobota, 29. dubna 2023, 12:43Odpovědět

Do brněnských ulic naběhli maturanti. Přijímají hotovost i platební karty  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.