Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Šalinář skřípl dítě ve dveřích a táhl ho desítky metrů za sebou. Špatná tramvaj, řekl soudu

Na návštěvu Brna dlouho nezapomene teprve čtyřletý chlapec z Vysočiny, který do města přicestoval s matkou na výlet. Při vystupování z vozu nedaleko hlavního nádraží skřípl hocha ve dveřích šalinář Robert Parma, který následně táhl hocha desítky metrů po zemi. Soud nyní řidiči zpřísnil trest.

K děsivé nehodě došlo před dvěma lety poblíž ústředního železničního uzlu Brna, kde čtyřletý Marek nestihl vystoupit. Při opouštění soupravy se mu zasekla noha ve dveřích. Ze sevření se ho snažili vysvobodit cestující i matka. Řidič skutečnost ignoroval a rozjel se i přes to, že na něj pokřikovali pasažéři i lidé ze zastávky, aby zastavil. Než zmáčkl brzdu, vláčel díte po zemi 43 metrů. Nezletilý skončil s pohmožděninami i odřeninami na tři dny v nemocnici. Navíc utrpěl psychickou újmu. 

Za ublížení na zdraví z nedbalosti vyfasoval Parma v únoru u městského soudu dvouletou podmínku a rok a půl dlouhý zákaz řízení drážních a kolejových vozidel. S verdiktem nebyl spokojený obžalovaný ani státní zástupce, a tak se proti rozhodnutí odvolali. Případ se dostal na stůl brněnskému krajskému soudu, jenž ve středu trest někdejšímu pracovníkovu dopravního podniku ještě zpřísnil. 

„Šlo o hrubé šlendriánství. Spoléhal se jen na signalizace dveří. Nepřesvědčil se, že nástup a výstup byl už ukončený. Nepovšiml si ani reakce cestujících ani samotných lidí, kteří běželi za tramvají a mávali, aby zastavil,zdůvodnil předseda soudu Josef Teplý, podle nějž neprojevil obžalovaný známku sebereflexe. „Projevil lítost pouze nad zraněním chlapce. Z události viní matku a svého zaměstnavatele, ale ne sebe“ popsal soudce. 

Parma u odvolací soudu se svou obhájkyni sváděl nešťastnou událost na špatný technický stav dveří i samotné tramvaje. Tvrdil, že zavírání dopředu signalizoval.„Signalizace ukazovala, že dveře jsou zavřené. Chlapec s matkou musel vystupovat až při zavírání dveří," domníval se bývalý profesionální šofér, který ale zároveň schopný vysvětlit, proč nereagoval na upozornění cestujících a zabrzdil až po téměř po padesáti metrech. „Lidé křičeli. Nevěděl jsem ale, co se stalo,“ hájil se pětapadesátiletý šofér, jemuž nepomohlo ani to, že z minulosti měl na kontě dvě nehody.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michal Šťastný

Štítky Brno, Šalina, Soud, Krajský, Odvolání, DPMB

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Kudera

Jeden by myslel, že tramvaj má blokování rozjezdu při špatně zavřených dveřích.

Středa, 19. dubna 2023, 20:43Odpovědět

Baron Kocharovski

takový člověk snad neprošel řádnými psychotesty a nemá co řídit mhd! :-(((

Středa, 19. dubna 2023, 16:38Odpovědět

Šalinář skřípl dítě ve dveřích a táhl ho desítky metrů za sebou. Špatná tramvaj, řekl soudu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.