Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Barman diriguje orchestr, říká Jakub Baštinec z brněnského baru EscoBar

PR článek

Není barman jako barman. Barová kultura ušla v Brně za poslední roky velkou cestu. Ve městě lze navštívit mnoho zajímavých podniků, kde barmanské řemeslo myslí opravdu vážně. Jedním z nich je určitě EscoBar, který najdete v Minské ulici. Barman Jakuba Baštinec, který zde působí již téměř pět let, pro vás připraví tradiční i netradiční koktejly dle vaší preference a chutí. Nyní se zapojil do soutěže Manifest Contest, která spojuje přední barmany napříč republikou. Díky soutěži by rád vyrazil za inspirací do Berlína. Stavte se za nim do EscoBaru a ochutnejte například superpremiový Jägermeister Manifest. Zde přinášíme krátký rozhovor s talentovaným mixologistou. 

Jak hodnotíš brněnskou barovou kulturu? Liší se v něčem od zbytku ČR?
Brno je krásné město plné lidí, co se rádi baví. Na rozdíl třeba od Prahy tu nemáme tolik turistů, naši hosté jsou hlavně Češi.

Na co bys hosty k vám do baru pozval? Čím je vaše nabídka unikátní?
Na rodinnou atmosféru, na skvělej drink nebo burger a fajn pokec s mou maličkostí. Unikátní je u nás ta rozmanitost a někdy i moment překvapení. Nikdy nevíš, na co v EscoBaru zrovna narazíš – můžeš u nás zažít klidnou sobotu plnou párů a menších skupinek, ale i zničující úterní zapíječku dítěte.

Které tři vlastnosti nebo dovednosti podle tebe dělají dobrého barmana?
V první řadě pohostinnost, ta je nejdůležitější ze všech. Když zákazníka uvítáš s úsměvem a dobrou náladou, může se k tobě vracet třeba i na Kubíčko. Potom klid – barman řídí směnu a diriguje „orchestr“. Musí zachovat pohodu, i když má bon s dvanácti různými koktejly v praskajícím podniku. A do třetice příjemnost – neprofesionálního, zlýho a arogantního kolegu nikdo nechce. Lepší je se usmát a hodit vtípek. Důležité jsou samozřejmě i znalosti a top koktejly, podle mě ale do top 3 nepatří.

Co cenného ses za barem naučil a těžíš z toho dodnes?
Naučil jsem se organizaci, disciplíně, systému a pokoře.

Jaké netradiční zdroje inspirace používáš?
Netradiční zdroje asi nemám, hodně čtu a projíždím internet. Někdy je to film nebo seriál, dost mě taky inspirují kolegové a kamarádi z oboru.

Co nejzábavnějšího jsi za barem zažil?
Nevím, jestli je to nejzábavnější, ale je to to poslední zábavné, na co si vzpomínám. Budoucí nevěsta po mně jako úkol chtěla fotku přirození. K jejímu velkému překvapení jsem jí ani přes přemlouvání nevyhověl. Dámy ostrouhaly, ale celý EscoBar se tím bavil zbytek večera. Včetně mě, samozřejmě.

A co bys označil za svůj nejintenzivnější barový zážitek?
Intenzivní je pro mě kouzlo soutěžení, vytváření drinků, soutěžní komunita a vše okolo. Určitě jsem nejvíc za kariéru napjatý vždy před porotou a převážně pozitivní feedback mě nakopne neskutečnou euforií.

Bez čeho se za barem rozhodně neobejdeš? 
Neobejdu se bez hudby a skvělých kolegů.

A co ti tam naopak připadá úplně zbytečné?
Telefon… Lidi, žijme! Videa počkají. I já ale hřeším, přiznávám.

Která z pěti základních chutí je ti nejbližší?
Kyselost.

Co tě napadne, když se řekne Manifest?
Napadne mě logicky Jäger, měl jsem ho tři týdny plnou hlavu… A pokud to vztáhnu přímo na daný likér, tak asi prémiovost.

A jak bys stručně formuloval svůj barmanský manifest?
Kdo víno má a nepije, kdo hrozny má a nejí je, kdo ženu má a nelíbá, kdo zábavě se vyhýbá, na toho vemte bič a hůl, to není člověk, to je vůl.

Manifest je to nejlepší z Wolfenbüttelu. První superprémiový Jägermeister, který představuje zcela novou kategorii luxusních lihovin. Definovaný intenzivní chutí tří nejdražších bylin světa. Šafránu, kardamomu a vanilky. Zrající také v malých sudech z německého dubu. Posílený dvaapůlkrát větším objemem bylinné směsi oproti základnímu spiritusu. Pětkrát macerovaný, hluboce dřevitý a dokonale hořký meisterštyk německé preciznosti s typickými tóny stařených rumů. Objevuj Manifest zralosti a intenzivní chuti.


 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři

Štítky Brno, Bar, Barman, Podniky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Barman diriguje orchestr, říká Jakub Baštinec z brněnského baru EscoBar  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.