Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Brněnská nemocnice opravila historickou kapli. V prostorách obnoví po letech bohoslužby

Věřícím pacientům z moravské metropole opravila nemocnice u svaté Anny přes sto padesát let starou kapli. Památkově chráněný svatostánek v samém srdci areálu špitálu dlouhodobě chátral a trpěl vlhkostí. V modlitebně, které dříve sloužila jako sklad, budou duchovní nově pořádat bohoslužby.

Na špatném stavu kaple svaté Anny se odrážela zanedbaná péče v období komunismu i blízkost zaniklého Svrateckého náhonu – umělého brněnského vodního toku, který město v druhé polovině minulého století zasypalo. Koncem dvacátého století sloužil prostor dokonce jako sklad. Do budovy zatékalo a prosakovala zde nefunkční kanalizace.

V devadesátých letech minulého století sice došlo k sanaci, tehdejší možnosti však nebyly na tak vysoké úrovni a problém se vzlínající vlhkostí se nepodařilo vyřešit v dostatečné míře,“ popsal technický náměstek Fakultní nemocnice u sv. Anny (FNUSA) Tomáš Hladík a dodal, že k další pozitivní změně došlo při rozsáhlé rekonstrukci fasád v roce 2010, během které byly odstraněny také poškozené omítky na přilehlé kolonádě a částečně i v kapli. Řemeslníci tehdy zároveň vyřešili problém s dešťovou kanalizaci v okolí objektu.

Další zdroj vlhkosti odstranili dělníci před dvěma lety. „Během oprav se zaměřili také na nosné sloupy, které byly vlhkostí a následnou krystalizací soli zasaženy nejvíce,“ popisuje Hladík. Rekonstrukci dokončili řemeslníci ke konci února. Výjimkou jsou venkovní sloupy při vstupu z atria, které musejí s opravou počkat na příznivější počasí. Za sanaci zaplatila nemocnice přes dva miliony korun.

Jsme rádi, že díky rekonstrukci je naše kaple opět důstojným místem pro duchovní služby nejen pro pacienty“ dodal ředitel nemocnice Vlastimil Vajdák. Svatostánek FNUSA slavnostně otevře 13. dubna. Akustiku prostoru prověří sexteto Tišnovského komorního orchestru a architektonický komentář o modlitebně nabídne Martin Pešl, zakladatel OpenHouse Brno.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Johana Ryšavá, FNUSA

Štítky kaple, kaple u svaté Anny, FNUSA, rekonstrukce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnská nemocnice opravila historickou kapli. V prostorách obnoví po letech bohoslužby  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.