Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Brněnská právnická fakulta doporučila kandidáty na ústavní soudce

Právnická fakulta Masarykovy univerzity v Brně doporučila jako potenciální ústavní soudce Kateřinu Ronovskou a Josefa Kotáska. Oba na fakultě vyučují. Doporučení vzešla od vedoucích kateder a ústavů, projednalo je kolegium děkana. Jména fakulta zveřejnila na svém webu.

Ronovská působí jako vedoucí katedry občanského práva. Je odbornicí například na fundace a neziskové právnické osoby. Kotásek je vedoucí katedry obchodního práva, specialista na právo cenných papírů, právo nekalé soutěže, akademické psaní a další disciplíny spojené s obchodním právem.

Fakulta připojila také seznam několika dalších adeptů, kteří sice aktuálně neaspirují na funkci ústavního soudce, například z pracovních důvodů, ale v budoucnu by podle kolegů připadali v úvahu. Na seznamu jsou odborník na ústavní právo a soudnictví David Kosař, jeho kolega z katedry ústavního práva a politologie Robert Zbíral, děkan právnické fakulty Martin Škop a prorektor univerzity Radim Polčák, jenž se zabývá především informačními právy a právními souvislostmi informačních technologií.

V osobách nominovaných se podle webu fakulty pojí všechny tři prvky, které jsou pro akademického pracovníka nezbytné: vědecký výkon, pedagogické schopnosti a společenská odpovědnost. Někteří mají vedle teoretického zázemí také vazby do praxe, působili například jako asistenti ústavních soudců nebo se podíleli na činnosti legislativní rady vlády.

Prezident Petr Pavel musí letos a příští rok obměnit většinu patnáctičlenné sestavy ústavních soudců. Vyzval soudy, právnické fakulty nebo stavovské organizace, aby mu navrhovaly vhodné adepty. V doporučeních z justice se často objevují například jména Romana Fialy z Nejvyššího soudu nebo Roberta Fremra z Vrchního soudu v Praze. Nejvyšší správní soud jako ideální kandidátku navrhuje svou místopředsedkyni Barbaru Pořízkovou.

Prezident se už osobně sešel se soudcem a bývalým předsedou Nejvyššího správního soudu Josefem Baxou a bývalou předsedkyní Soudcovské unie Danielou Zemanovou. Všechny adepty, které Pavel navrhne, musí schválit Senát.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky ČR, soud, školy, Pavel, Ústavní, vysoké

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnská právnická fakulta doporučila kandidáty na ústavní soudce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.