Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Po Brně putovala obří nafukovací želvuška. Neviditelný živočich vyděsil kolemjdoucí

Pozornost lidí v jihomoravské metropoli upoutal gigantický model zvláštního mikroorganismu. Organizátoři akce, jež každoročně oslavuje Brno jako významného výrobce elektronových mikroskopů, bezobratlého živočicha pět tisíckrát zvětšili a nafoukli. Nezničitelného tvora pak vzali na projížďku po centru města.

Zachraňují planetu, brání lidskou imunitu a sami dokážou přežít v extrémních podmínkách. Přesto si je bez speciální pomůcky člověk neprohlédne. Fascinující mikroorganismy, které lze zkoumat pomocí elektronových mikroskopů, nyní v centru Brna zájemci uvidí i v mnohonásobně zvětšené podobě.

Jihomoravská metropole jakožto světová Mekka, ze které pochází celá třetina těchto přístrojů, pravidelně pořádá Dny elektronové mikroskopie. Letos se zaměří právě na mikrovesmír a jeho neviditelné hrdiny, kteří nenápadně obklopují celou Zemi. Kromě pestrého programu zahrnujícího přednášky, pohádku pro děti a výstavu fotografií, je hlavním lákadlem kolosální zvětšenina želvušky. 

Přesto, že oficiální premiéru nafukovací exemplář zažije až 20. března na zahájení události, organizátoři letošního maskota vyvezli po významných brněnských místech. „Model je ušitý ze stejného materiálu, jako byly minulé léto planety na Kraví hoře. Želvušku, která má v životní velikosti zhruba jeden milimetr, jsme zvětšili na pět metrů a nafotili například v Denisových sadech nebo u Jošta. Kolemjdoucí to zaujalo a hned si živočicha fotili,“ uvedla pro Drbnu Lucie Fojtová za Hvězdárnu a planetárium Brno, která akci zaštiťuje.

Kromě bezobratlého giganta, kterého lidé uvidí v obchodním centru Galerie Vaňkova od 20. do 26. března, můžou jako součást akce Dny elektronové mikroskopie navštívit například VIDA! science centrum nebo Technické muzeum. 

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Hvězdárna a planetárium Brno

Štítky Brno, mikroskop, organismus, věda, výroba, akce, technologie, model, socha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po Brně putovala obří nafukovací želvuška. Neviditelný živočich vyděsil kolemjdoucí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.