Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Brněnský řemeslník vyrobil pero, kterým Petr Pavel podepíše slib

Jednoduché, funkční, přesto originální je pero, kterým 9. března podepíše prezidentský slib Petr Pavel. Vyrobil ho brněnský řemeslník Marek Najvar, který své originální výrobky nabízí na webu Česká pera. Pero u něj před třemi týdny objednala předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), která je také oficiálně představí.

„V minulosti jsem měl nějaké zakázky ze Senátu a z některých ministerstev, tak se o mě asi dozvěděli. Jediný dotaz na provedení byl ten, zda je možné pero vyrobit bez závitu, aby se z víčka pouze vysouvalo. Řešila se totiž situace při inauguraci, aby nemusel pan prezident pero šroubovat," uvedl Najvar.

Plnicí pero pro Petra Pavla ale nakonec závit má, šroubování vyřeší stojánek, který je součástí dárkové kazety. Tu vyrábí další jihomoravská firma, Hobbylab z Rousínova na Brněnsku. „Dárková kazeta je ze dřeva černého ořechu a bude obsahovat pero plnicí, pero kuličkové a kalamář s inkoustem. Po odklopení víčka bude možné umístit otevřené pero do stojánku, z něhož jej stačí jen vyjmout," řekl Najvar.

Motiv trikolory

Kromě závitu směřoval jediný požadavek na design pera ke gravírovanému nápisu na těle pera. Zbytek nechala Pekarová Adamová na autorovi, který nabídl dva návrhy.

„Základní barvou pera je černá, tělo i víčko je vyrobené z německého ebonitu. Obě části pera také nesou motiv trikolory, tento prvek je vyrobený z akrylu. Na víčku i těle pera jsou plošky, víčko nese znak českého lva. Pero má zásobník na inkoust a hrot z leštěné oceli. Nabízel jsem i zlatou verzi, ale jsem rád, že nakonec jsme zůstali u oceli. Jde o funkční nástroj, žádný zbytečný přepych," řekl Najvar.

Výrobou per se zabývá ve svém volném čase, to prezidentské vyráběl asi 12 hodin. V dárkové kazetě ho doplní i kuličkové pero se stejným designem, které je o něco menší a lehčí než pero plnicí.

Pera z akrylu, dřeva, ale i vzácného mléčného kaseinu nebo recyklovaných mikrodiamantů vyrábí Marek Najvar od roku 2016. Každé pero je originál a řemeslník je vyrábí i na míru podle požadavků svých klientů.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Instagram/Česká pera

Štítky ČR, zajímavosti, prezident, Pavel, řemeslo, Brno, FOTO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Diskutér T.

POZOR NA VAŠKA, JEDNOHO Z PREZIDENTŮ - TEN PERO ČMAJZL PŘI ZAHRANIČNÍ NÁVŠTĚVĚ - POŘÁDNĚ TO POHLÍDEJTE, ABY TO NEZOPAKOVAL A TĚŽKEJ POKONDR BY MUSEL SKLÁDAT NOVEJ SONG - TADY JE ÚRYVEK Z JEJICH PÍSNIČKY - V Čechách krade každej póvl! Je to taky jedna z cest... Skoro denně o tom čteme To mu mohlo hlavu splést Kauza z toho byla velká Václav má u nás rest! Když ekonóm jde na brífing Hned přemejšlí Co by na něm slíz ...........

Středa, 8. března 2023, 09:17Odpovědět

Baron Kocharovski

naprostá zbytečnost! :-(((

Čtvrtek, 2. března 2023, 18:48Odpovědět

Brněnský řemeslník vyrobil pero, kterým Petr Pavel podepíše slib  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.