Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Lidé vozí do Brna pet flašky a plechovky, aby dostali slevový kupon

Obchodní řetězce zahájili v moravské metropoli nový experiment, který testuje zájem lidí o zálohování pet lahví a plechovek. Pomocí speciálního přístroje sbírají obaly od nápojů. Na oplátku zákazníkům poskytují slevový kupon na balenou vodu, který využili už první Brňané.

Třídění odpadů má v České republice dlouholetou tradici a země paří mezi světovou špičku. Na rozdíl od mnohých evropských zemí ale nejsou v tuzemsku plasty zálohované. Uvést zahraniční praxi do zdejších podmínek zkouší německý obchodní koncern Schwarz, kam spadá například Kaufland nebo Lidl. Tne novinku testuje na provozně v brněnské Trnkově ulici.

„Spuštěním pilotního projektu jsme vyslyšeli poptávku ze strany našich zákazníků a české společnosti, která už roky volá po zavedení zálohového systému na jednorázové nápojové obaly. Dle našich předpokladů společně dokážeme nashromáždit tisíce nápojových obalů měsíčně na jednu prodejnu,“ uvedl mluvčí společnosti Lidl Tomáš Myler

S petkami jezdí i lidé z okolí

Pilotní projekt funguje rovněž v Praze a Plzni. Principem je, že lidé přinesou alespoň šest pet láhví či plechovek, které vloží do přístroje za stovky tisíc korun. Zařízení obaly uskladní do nádoby, kterou po naplnění odvezou popeláři k likvidaci. Po vložení prázdných obalů na zákazníky čeká slevový kupon. Poukázku, jež zaručuje dvacetiprocentní slevu na balené vody, uplatní u pokladny. Lísteček ukázala prodavačkám také například paní Lenka, která přijela do moravské metropole až z Bukoviny na Blanensku. „Doma třídíme odpad klasicky. Jsem ráda, že můžu vrátit pet lahve, protože doma často pijeme balenou vodu. Přijde mi to jako dobrý a ekologický nápad,“ prozradila dvaašedesátiletá žena. 

Vláda připravuje novelu

O povinném zálohování plastových lahví uvažují i ve vládě. Podle náměstka resortu životního prostředí Petra Hladíka (KDU-ČSL) by letos měl vzniknout návrh zákona, který půjde k projednání. „Za rok je tu v oběhu 1,8 miliardy PET lahví, 800 milionů plechovek, šílené množství a většina končí v kontejnerech. Vláda by návrh k zálohování mohla projednat do konce roku, zpětný odběr by se pak mohl zavést v roce 2025,“ uvedl politik z Brna.

Hodnocení článku je 44 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michal Šťastný

Štítky Brno, Ekologie, Pet-lahve, Lidl, Záloha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pavel Juránek

A co my, nepiči balené vody! Měli bychom dostat alespoň slevovou poukázku na pivo!

Středa, 1. března 2023, 21:36Odpovědět

Lidé vozí do Brna pet flašky a plechovky, aby dostali slevový kupon  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.