Počasí dnes24 °C, zítra22 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Brnu patří celý podchod pod nádražím, řekl po letech sporů soud

Velká radost zavládla v Brně, kde v úterý krajský soud po letitých sporech určil, že vlastník celého podchodu pod nádražím je město. Verdikt umožňuje magistrátu zahájit očekávanou přestavbu objektu, v jehož části stále prodávají zboží asijští prodejci.

Podchod pod brněnským vlakovým nádražím patří dlouhodobě mezi největší ostudy moravské metropole. Atmosféru místa ještě do prosince roku 2021 utvářeli asijští prodejci oděvů, vůně pamlsků či blikající světýlka lákající na nejrůznější zboží. Radnice ale obchodníky vyhnala, respektive jim neprodloužila smlouvu. V části pod tramvajovými zastávkami však podnikatelé s levným textilem zůstali, jelikož území si nárokovala soukromá firma. Nyní se ale také zbylí podnikatelé budou pakovat, jelikož soud oznámil, že vlastníkem stavby je výlučně Brno.

„Soud pravomocně rozhodl ve prospěch města Brna Je to další nutný krok k tomu, aby se tato současné ostudné místo Brna konečně posunulo do 21 století,“ sdělil brněnský radní pro oblast majetku Jiří Oliva (ČSSD) k soudnímu sporu, který město vyhrálo nad společností Pliska Interactive Services Consulting.

Ve sporu stálo město žalovalo Plisku, že neoprávněné užívá městský majetek. Argumentovalo tím, že podchod a tedy i stánky jsou jeho, Pliska se snažila argumentovat tak, že stánky města nejsou, a zpochybňovala i samotné vlastnictví podchodu městem. Odvolací soud se ztotožnil s rozsudkem soudu nižší instance a uvedl, že ústřední otázkou bylo, zda jsou stánky vůbec samostatným předmětem právních vztahů. A jelikož soud dospěl k závěru, že nejsou a že jsou součástí podchodu, pak o vlastnictví stánků nebylo pochybnosti, protože neměl pochybnosti o vlastnictví podchodu. Pliska má nyní dva měsíce na rozhodnutí, zda podá dovolání.

Městu se nyní otevřela cestu ke kompletní rekonstrukci, kterou magistrát dlouhodobě plánuje. S přestavbou části objektu, která úřadu už dříve patřila, ale i přes sliby vedení stále nezačal. Podle Olivy je nyní možné začít nejen s částečnou, ale kompletní proměnu podchodu. Očekává se, že termín prací nastane příští rok. 

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michal Šťastný

Štítky Brno, Podchod, Soud, Vlastnictví, Rekonstrukce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Diskutér T.

Brnu patří celý podchod pod nádražím, patří také záchod a východ........

Středa, 22. února 2023, 18:52Odpovědět

Brnu patří celý podchod pod nádražím, řekl po letech sporů soud  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.