Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Ukrajinské uprchlíky jsme zaměstnali i na magistrátu, hlásí v Brně

Celkem dvanáct uprchlíků z Ukrajiny zaměstnal od začátku ruské invaze v jejich zemi Magistrát města Brna. Bylo to například na tlumočení nebo výchovnou činnost. Řekla to Zdeňka Obalilová z tiskového oddělení magistrátu. Uprchlíci našli uplatnění i v městských firmách jako například Dopravní podnik města Brna, Starez-Sport nebo Veřejná zeleň města Brna.

Magistrát od vzniku konfliktu zaměstnal dvanáct uprchlíků a některé opakovaně. „Vždy se jednalo o některou z dohod konaných mimo pracovní poměr. Celkem desetkrát to byla dohoda o pracovní činnosti a sedmkrát dohoda o provedení práce," uvedla Obalilová. Podle ní byly dohody na činnosti spojené s tlumočením, překlady nebo poskytováním výchovné, vzdělávací a zájmové činnosti pro ukrajinské děti a žáky, jejich hlídání nebo podpora a pomoc ukrajinským rodinám a případně pomocné práce v jídelně magistrátu.

Sedm lidí našlo uplatnění v městské společnosti Starez-Sport, která se stará o sportoviště v Brně. Pozice se týkaly ochranky nebo úklidu. „Zkušenosti máme dobré a jazyk se týden od týdne zlepšuje," poznamenala mluvčí firmy Michaela Dittrichová.

Pět uprchlíků zaměstnal Dopravní podnik města Brna. „Dva jsou zámečníci, dva uklízeči, z nichž jeden má potenciál stát se řidičem tramvaje, a jeden je automechanik. Dalšího člověka máme v náborovém procesu na řidiče autobusu a jedna paní od dubna nastoupí do kurzu na řidičku tramvaje," uvedla mluvčí podniku Hana Tomaštíková. Podle ní je společnost s pracovníky velmi spokojená. „Setkáváme se s velkou vděčností za práci i podporující přístup. Zájemci měli možnost navštěvovat kurz češtiny, který jsme jim připravovali na míru," řekla Tomaštíková.

Jeden pracovník působí ve Veřejné zeleni města Brna. „Je to dělník v parku a velmi si ho chválíme. Je šikovný a chceme s ním nadále spolupracovat," doplnila Lenka Jandová z ekonomicko-provozního úseku firmy.

Hodnocení článku je 38 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, Ukrajina, Rusko, boje, práce, správa, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Diskutér T.

TAK JEN TAK DÁL A HLAVNĚ ABY DĚLALI I TI OSTATNÍ!!!

Neděle, 19. února 2023, 16:42Odpovědět

Ukrajinské uprchlíky jsme zaměstnali i na magistrátu, hlásí v Brně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.