Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Rusko se na Ukrajině snaží využít momentu překvapení, míní odborník z Brna

Rusko na Ukrajině přeskupilo síly a snaží se využít momentu překvapení, domnívá se Zdeněk Petráš z Centra bezpečnostních a vojensko-strategických studií Univerzity obrany. Očekávaná ruská ofenziva už podle něj začala.

Zahájení této části operace na Ukrajině má podle Petráše vcelku standardní průběh. „Snaha o rozsáhlé bombardování, raketové a dělostřelecké ostřelování strategicky důležitých míst v celém rozsahu území vedení operace. Na tuto část operace by mělo navazovat zasazení pozemních sil, respektive mechanizovaných jednotek s těžkou obrněnou technikou a tanky," tvrdí Zdeněk Petráš.

Při stanovení termínu ruské ofenzivy podle něj zcela jistě sehrály roli chystané dodávky tanků a další techniky ze západu. Dorazit by měly v následujících měsících. Jde například o tanky Leopard 2, které Ukrajině přislíbilo několik zemí. „Ovšem zásadní roli zde sehrával především fakt rychlého přeskupení a moment překvapení. Rusové dobře odhadli, že ukrajinské straně dochází iniciativa, i v důsledku absence těžké obrněné techniky, a budou vcelku těžce organizovat reakci na rychlý manévr," uvádí.

Ukrajinské pozemní síly se podle něj dlouho potýkaly s nedostatečnou palebnou silou a leteckou podporou. Za poměrně pravděpodobné považuje, že pokud bude ruská ofenzivní kampaň úspěšně probíhat v centrální části frontové linie, bude ruské velení usilovat o přelití operační iniciativy i do oblasti Chersonu. Snahou by pak bylo překročení delty Dněpru a postup směrem k Oděse s cílem odříznout Ukrajinu od Černého moře.

„V současné době, poté co byla zahájena první fáze další ruské ofenzivní operace, se nejtvrdší boje odehrávají v severní a centrální části frontové linie," dodává. Lze tam podle něj sledovat určité momenty, především v oblasti západního Luhaňska, kdy ruská armáda přebírá iniciativu a připravuje se k zahájení ještě rozsáhlejší ofenzivy. Východně od Charkova, na ose Svatove - Kreminna, se ukrajinským jednotkám nepodařilo získat strategicky důležité dopravní uzly a ztratily zde operační iniciativu, kterou držely od poloviny října minulého roku.

Boje se rovněž zintenzivnily na linii Lyman - Lysičansk, kam ruská armáda přesunula část svých disponibilních sil a dosáhla určitých územních zisků. Dosažené územní zisky však podle něj nemají významný strategický dopad. Dosavadní výsledky této ofenzivy lze vnímat jako otupení ukrajinské ofenzivy či přímo ukončení dosavadního úspěšného postupu ukrajinských sil v této oblasti.

V centrální části fronty, bezprostředně navazující na linii Lyman – Lysičansk, usilují ruské jednotky o získání kontroly na území v oblasti Bachmutu. „Přestože se nejedná o významný strategický úsek na frontové linii, má dobytí tohoto území pro Rusko hlubokou symboliku a mohlo by být vnímáno jako důležité vítězství na cestě za dosažením strategického cíle, kterým je dobytí východního Donbasu, respektive celé Doněcké oblasti a prohlášení jej za Ruské teritorium," uzavírá. I koncentrace ruských sil v této části fronty a dále na směru Marinka a Vuhledar podle něj svědčí o připravované ofenzivě, která bude směřovat právě k tomuto cíli.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Twtiter.com/ Володимир Зеленський

Štítky ČR, Ukrajina, Rusko, boje, armáda, školy, vysoké

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rusko se na Ukrajině snaží využít momentu překvapení, míní odborník z Brna  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.