Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Moderní podchod bude, slibuje Brno. Termín rekonstrukce se ale stále odkládá

S velkou vervou se pustilo Brno před více než rokem do vyklizení nevzhledného podchodu pod hlavním nádražím, odkud vystěhovalo prodejce módních kousků, asijských aušusů či oříšků v cukru. Představitelé města přitom mávali pohlednými vizualizacemi a slibovali, že termín proměny je na spadnutí. Jenže rekonstrukce je zatím v nedohlednu.

Podchod pod brněnským vlakovým nádražím patří dlouhodobě mezi největší ostudy moravské metropole. Atmosféru místa ještě do prosince roku 2021 utvářeli asijští prodejci oděvů, vůně pamlsků či blikající světýlka lákající na nejrůznější zboží. 

Magistrát, kterého soud určil za vlastníka části objektu, ale živnostníkům oznámil, že s nimi v budoucnu nepočítá. Podnikatelům neprodloužil smlouvu a začal s vyklízením prostor. Přitom představil veřejnosti architektonický návrh, podle něhož se prostor změní na lákavou obchodní pasáž. Jenže uvedení nákresu se nedaří uvést do reality.

„Přípravné práce zahrnují složitá jednání s více subjekty. Musíme rovněž brát ohled na další plánované stavby v okolí. Podle toho se také projekt i chystaná rekonstrukce upravuje. Doufáme, že stavební práce by mohly začít letos,“ vysvětlil Drbně mluvčí brněnské radnice Filip Poňuchálek. 

Brnu se otevřela cesta k obřímu obchoďáku u nádraží. Pláclo si se stánkaři

Brno udělalo důležitý krok k tomu, aby ve městě vyrostl vícúčelový obchoďák, s nímž se počítá místo budovy Tesca v ulici Dornych. Radnici se domluvila s firmou, která v lokalitě u podchodu nelegálně provozovala stánky s občerstvením, na...

V létě chtěli stříhat pásku

Podle Poňuchálka město dopředu oznamovalo, že je v projektu nutné počítat s časovou rezervou. Tvrzení mluvčího ale příliš nekoresponduje s vyjádřeními tehdejšího vedení radnice. Například bývalý náměstek primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL) mluvil o tom, že dělníci začnou s přestavbou už začátkem minulého minulého roku. Se stříháním pásky se počítalo v létě. Následně nastal další odklad.

„Práce začnou v lednu 2023, hotovo bude na konci léta. Výběrové řízení pro nájemce vypíšeme na podzim,“ hlásil v září někdejší první náměstek brněnské primátorky Hladík, jenž aktuálně několik měsíců čeká na jmenování do pozice ministra životního prostředí.


Celkové rekonstrukci brání spor

Kompletní proměna stavebního díla z osmdesátých let minulého století, kterým denně projde přes desítky tisíc lidí, je ještě více v nedohlednu. Město totiž vede stále soudní spor o určení vlastnictví podchodu. Jedná o část pod tramvajovými zástavkami, jež patří stále soukromé společnosti. Podle mluvčího Poňuchálka se několik let táhnoucí záležitost zatím nechýlí ke konci, jelikož soud jednání už vícekrát odročil. 

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michal Šťastný

Štítky Brno, Podchod, Rekonsrukce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Novák

Vnímám to jako manažerské selhání vedení města, neschopnost koordinovat činnosti. Podobně to dopadlo s bouráním kasáren na Štěfánikově, kde už mělo cosi stát, CD palác vedle Malinovského náměstí... Převažují sliby, realita kulhá.

Pátek, 3. února 2023, 11:37Odpovědět

Marie Glanczová

nejen podchod, také kulturní a sportovní zařízení, to nám slibuje Vaňková co je u moci a nic se neděje...sliby, peníze do kapsy...

Pátek, 3. února 2023, 09:26Odpovědět

Jan Kudera

Slibem nezarmoutíš, letité právní spory, co jsou na bodě mrazu, stánkaři drží město jako rukojmí. Podchod a okolí nádraží asi jedno z nejhnusnějších míst města...stačí projít pod viaduktem. To je vizitka!

Čtvrtek, 2. února 2023, 23:52Odpovědět

Moderní podchod bude, slibuje Brno. Termín rekonstrukce se ale stále odkládá  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.