Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

ANKETA: Podívejte se, jaké potraviny meziročně nejvíce zdražily. Vejce i cukr stojí dvojnásobek

Potraviny v akcích v lednu meziročně zdražily v průměru o 37 procent. Vyplývá to z analýzy akčních letáků sedmi obchodních řetězců společnosti Česká distribuční. Porovnávala ceny 12 vybraných potravin a piva. Nejvíc od ledna loňského roku zdražila vejce, v průměru o 119 procent. Na dvojnásobek se zvýšily i ceny cukru krystal. Průměrná sleva potravin v akcích byla v lednu 24 procent, což je stejně jako loni.

Analýza sledovala také ceny másla, chleba, sýru nebo například mléka. Výrazně stoupla cena hladké mouky, která v lednu stála meziročně o 71 procent více. O 53 procent zdražila vepřová pečeně. O 50 procent zdražil také chléb. Za nákup sledovaných 13 položek letos lidé zaplatí o 208 korun více než loni, dohromady stojí 817 korun.

Analýza porovnává průměrné ceny v letácích s indexem spotřebitelských cen Českého statistického úřadu. „V lednu tohoto roku jsou akční ceny obchodníků průměrně o 20 procent nižší než orientační ceny v indexu, v lednu 2022 to bylo o 21 procent méně,“ doplnil ředitel České distribuční Petr Sikora. Poznamenal také, že podle letáků nyní nakupují všechny věkové kategorie spotřebitelů, zatímco dříve je sledovali hlavně starší lidé.

Nakupujete podle slevových letáků?

Celkem hlasovalo19 čtenářů

V akčních nabídkách zlevnily meziročně pouze dvě ze sledovaných potravin. Jablka jsou o 28 procent levnější. O 18 procent zlevnil také bílý jogurt. Některé sledované položky zdražily pouze mírně. O osm procent se zvýšila cena výčepního piva. Pouze o tři procenta zdražily brambory.

Levnější Polsko

Kvůli vysokým cenám cukru a vajec oslovil minulý týden obchodní řetězce dopisem ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL). Uvedl, že by neměly současné ekonomické situace zneužívat k neúměrnému zvyšování zisku.

V dopise napsal, že se na něj lidé obracejí kvůli vysokým cenám vajec a cukru. Uvedl, že podle Eurostatu je velkoobchodní cena 100 kilogramů vajec v ČR 229,68 eur (5483,61 korun), zatímco v Polsku je to 259,84 eur (6203,68 korun). „V polských obchodech jsou přitom vejce levnější než v Česku,“ uvedl. Polsko loni v reakci na energetickou krizi dočasně zavedlo nulovou sazbu DPH na potraviny. Nekula požádal řetězce, aby ceny vajec a cukru v obchodech vysvětlily i s ohledem na rozdílné sazby daně.

Kritiku odmítl Svaz obchodu a cestovního ruchu. Jeho prezident Tomáš Prouza reagoval slovy, že ministrovo prohlášení vypovídá o zásadní neznalosti fungování trhu, spatřuje v něm nelegální snahu o určování cen.

Češí šetří nejen v obchodě, ale také doma

Češi se podle statistik snaží šetřit, kde to jde. Například spotřeba zemního plynu v Česku loni meziročně klesla o 19 procent. Pokles meziroční spotřeby byl přitom patrný v každém kalendářním měsíci roku 2022. Důvodem úspor plynu jsou podle odborníků především postupné zdražování energií i teplé počasí.

„Jeho zdražení zásadně zvýšilo tlak na úspory u domácností i firem. Udržujeme nižší teploty v domácnostech a firmy buď optimalizovaly nebo přímo omezily výrobu závislou na plynu,“ analytik společnosti XTB Jiří Tyleček.

Statistiky spotřeby elektřiny za loňský rok zatím zveřejněné nebyly. Podle průběžných výsledků však i tato spotřeba meziročně klesla, ovšem výrazně méně než v případě plynu. Podle odhadů by mělo jít zřejmě o nižší jednotky procent.

Úspory, které pomáhají

Energetický gigant E.ON rozjíždí společně se třemi dobročinnými organizacemi projekt Energie pomáhají, který pomůže ohroženým skupinám obyvatel. Čím více elektřiny nebo plynu lidé ušetří, tím vyšší částku E.ON pošle vybraným charitativním organizacím. Celková částka by mohla podle tiskového mluvčího Romana Šperňáka dělat až 50 milionů korun.

„Za každou uspořenou kilowatthodinu plynu darujeme dobročinné organizaci vybrané zákazníkem 1,5 koruny, v elektřině pak dvě koruny. Navíc k tomu přidáme 100 korun za každé registrované odběrné místo, které se do kampaně zapojí. Předpokládáme, že společně s našimi zákazníky, bychom mohli našim charitativním partnerům rozdělit až padesát milionů korun na rychlou a efektivní pomoc lidem v nouzi,“ potvrzuje vedoucí oddělení inovací a strategie společnosti E.ON Energie Jana Hrabětová.

Zapojit se mohou všichni zákazníci, co jsou u E.ONu více než rok. „Pomůžeme tím skupinám, které pomoc nejvíce potřebují. Jsou to například senioři, lidé bez domova, neúplné rodiny a podobně. První příspěvky chceme posílat začátkem léta, někdy v červenci,“ dodává Hrabětová.

Samotná registrace do projektu je jednoduchá a zabere jen pár minut.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky jídlo, vejce, cukr, Česká distribuční k.s., Polsko, Česko, Zdeněk Nekula, Jana Hrabětová, E.ON, Český statistický úřad, zdražování, inflace, en

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANKETA: Podívejte se, jaké potraviny meziročně nejvíce zdražily. Vejce i cukr stojí dvojnásobek  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.